A+ A A-

IABNA na 47. konvenciji ISNA-e

Za vrijeme proteklog vikenda (3. i 4. juli), koji je ujedno i praznični vikend u Americi, Chicago je bio domaćin 47. po redu godišnje konvencije najveće muslimanske organizacije u Americi i Kanadi "ISNA - Islamic Society of North America". ISNA-ina godišnja konvencija je najveći javni skup muslimana porijeklom iz čitavog islamskog svijeta poslije hadždža.

Na ovoj konvenciji se svake godine okupi oko 35 hiljada muslimana iz svih dijelova Amerike i Kanade. Glavni gosti ovogodišnje konvencije pored šejha Hamze Yusufa, imama Zejda Šakira i drugih, bili su egipatski muftija Ali Gumuah i Tariq Ramadan.

ISNA je u toku konferencije u čast muftije iz Egipta i profesora Tariqa Ramadana priredila prijem kojem je prisustvovao i glavni imam Bošnjaka u Americi Senad ef. Agić.

ISNA-2010-chicago

Ove godine je po prvi put na konferenciji bila uključena i naša Islamska zajednica "IABNA" sa tri predavača na jednoj od mnogobrojnih sesija ove trodnevne konvencije. Predavači su bili: Glavni Imam IABNA-e i imam u Chicagu dr. Senad ef. Agić, koji je govorio o historiji muslimana Bosne i Hercegovine i jugoistočne Evrope generalno, dr. Muaz ef. Redžić, imam u Grand Rapidsu, koji je govorio na temu rada i razvoja islamskih institucija na području Bosne i Hercegovine i jugoistočne Evrope sa naglaskom na bošnjačku dijasporu u Americi u proteklih deset godina i mr. Amela Redžić, koja je prisutne upoznala sa bogatom i šarolikom kulturom muslimana Bosne i Hercegovine. Prisutni su poslije održanih predavanja imali mnogobrojna pitanja o Bosni i Hercegovini općenito i stekao se utisak da su bili sasvim zadovoljni kvalitetom informacija od strane predavača. Ulogu moderatora uspješno je obavila Sahar Taman, američka muslimanka porijeklom iz Egipta.

Muaz Redžić