A+ A A-

Proglas muslimanima Sandžaka

Novi_Pazar_1Više od stotinu godina nad muslimanima se primjenjuju programi genocida iseljavanja i pokrštavanja.

Uprkos proklamovanju proevropske orijentacije zvaničnog Beograda, agresijom na Islamsku zajednicu došli su do izražaja brojni oblici vjerske i kulturne diskriminacije.

Iako smo mislili da nas ništa više ne može iznenaditi fotomontaža lista „Blic" kojom se glavni muftija Muamer ef. Zukorlić prikazuje u pravoslavnoj svješteničkoj odori sa krstom na glavi predstavlja presedan sa jasnom ambicijom vrijeđanja najsuptilnijih osjećanja svih muslimana, čime se šalje jasna poruka o nezaštićenosti pripadnika Islamske zajednice u Srbiji.

Nema sumnje da se ovim potvrđuju ambicije o pokrštavanju muslimana od čega nisu zaštićeni ni najviši vjerski autoriteti. Zato Islamska zajednica sa svim organima, ulemom i vjernicima ustaje protiv ove uvrede bez presedana.

U cilju sanacije nenadoknadivih posljedica nužno je da se predvodnici Države jasno ograde od ovog čina, a odgovorni urednik i vlasnik lista „Blic" uz izvinjenje dužni su isplatiti simboličnu nadoknadu u iznosu od 100.000.000 € (stotinu miliona eura).

U protivnom Mešihat će pozvati sve građane, a posebno muslimane, na bojkot distribucije i kupovine ovih novina.

Uprkos svom ogorčenju izazvanom ovim činom Islamska zajednica će ostati dosljedna opredjeljenju uspostavljanja dobrih međuvjerskih i međuetničkih odnosa, što predstavlja tradicionalnu vrijednost muslimana Sandžaka i šire regije.

(www.islamskazajednica.org)