A+ A A-

Imami čistili harem u Ljubinju

Na inicijativu muftije mostarskog Seid ef. Smajkića imami tog muftiluka su u srijedu 23. juna upriličili akciju čišćenja porušene džamije u harema u Ljubinju. Džamija koja je svečano otvorena 1986. godine u životu je bila svega šest godina nakon čega je minirana i do temelja porušena a Bošnjaci Ljubinja protjerani iz svojih domova.

ciscenje-harema-ljubinje

Zub vremena učinio je svoje te je kompleks harema u okviru koga je i porušena džamija opasan gustim rastinjem. Kako bi se pokazao koji tračak nade u bolju i svjetliju budućnost Bošnjaka Ljubinja koji su se vratili u neznatnom broju, muftija Smajkić je odlučio organizovati akciju čišćenja džamijskih temelja i samog harema i to u režiji imama. Sljedeći korak bi trebala biti obnova džamije čime bi se stekli znatno bolji uslovi povratka Bošnjaka u ovu opštinu u manjem bh. entitetu.

Budući da je po imamskom kadru muftiluk mostarski vjerovatno i najmlađi, poletni imami su sa zadovoljstvom pristupili akciji. Zanimljivo je da je u čišćenju učestvovalo i nekoliko starijih imama koji se živo sjećaju otvorenja džamije 1986.godine ali i nekih ranijih akcija imama na čišćenju ovog lokaliteta. 

Safet Pozder