A+ A A-

Zakazan Sveopšti Sabor Mešihata IZ u Srbiji

Novi_PazarU povodu fotomontaže sa likom glavnog muftije Muamera ef. Zukorlića u pravoslavnoj svešteničkoj odori sa krstom na glavi koja je objavljena u dnevnom listu „Blic" 19.06.2010. godine, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji je danas (21.06.2010. godine) održao vanrednu sjednicu.

Na današnjoj sjednici donesena je odluka da se u subotu, 26.06.2010. godine, povodom pomenute fotomontaže održi Sveopšti Sabor Mešihata Islamska zajednice u čijem radu će učestvovati predstavnici svih organa, ustanova i udruženja IZ-e te svi muderisi, imami i vjeroučitelji.

Odlučeno je također da će se od predsjednika Republike Srbije Borisa Tadića tražiti da se javno odredi prema uvredi lista "Blic" na račun Glavnog muftije Islamske zajednice i muslimana.

Pored pomenutog, odlučeno je i da se u svim džamijama na području Islamske zajednice, na prvoj narednoj hutbi pročita proglas osude ovog čina koji predstavlja presedan u javnom ophođenju medija prema vjerskim velikodostojnicima.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, kao i muftija Muamer ef. Zukorlić podnijet će i krivičnu prijavu radi utvrđivanja odgovornosti nadležnih u dnevnom listu „Blic", te parničnu tužbu radi utvrđivanja simboličke naknade u iznosu od 100.000.000 € (stotinu miliona eura).

O ovom gnusnom činu Mešihat Islamske zajednice će obavijestiti i sve međunarodne organizacije i institucije, kao i ambasade muslimanskih zemalja koje su akreditovane u Beogradu.

(www.islamskazajednica.org)