A+ A A-

Luksemburg: Počele pripreme za obilježavanje 11. jula

briselNakon uspješno organizovane prošlogodišnje komemoracije povodom 11. jula - Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, na kojem je prisustvovalo više od 400 ljudi raznih nacionalnosti, Bošnjaci Luksemburga su započeli pripreme kako bi se i ove godine taj tužan i tragičan, a za neke i dovijeka sraman datum, obilježio na dostojanstven način.

Organizaciju skupa vodi oformljeni Odbor za obilježavanje 11. jula dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Odbor sačinjavaju predstavnici sljedećih džemata i udruženja koja okupljaju Bošnjake, i djeluju na teritoriji Luksemburga:

1. Centre Islamique au Luxembourg,
2. Association Islamique et Cultuelle du Sud,
3. Centre Culturelle Islamique Etelbruck,
4. Centre Culturelle Islamique du Nord,
5. KSD - "Bosna",
6. Humanitarno društvo "Nova Bosna",
7. Club de footbal de "Zavidovići 94",
8. UMA-Unija Mladih Aktivista,
9. IGMG- Islamischen Gemeinschaft Milli Görüs (Dzenaze fond),
10. Zajednica Sandžacke dijaspore,
11. Club de footbal "Flex Bayren",
12. Klub - "Prijateljstvo Luxembourg-Crna Gora",
13. BDF-Bošnjacki demokratski fond,
14. FK-Sloga Wiltz,
15. UBK - "Vitomirica",
16. Zavičajni klub "Bihor",
17. Klub "Sloga" Tetange.

Pored navedenih džemata i udruženja, potrebno je napomenuti da kroz Odbor samostalno djeluje i značajan broj bošnjačkih intelektualaca. Također je važno skrenuti pažnju da se Odboru za obilježavanje 11. jula, dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, može priključiti svaka asocijacija ili pojedinac koji žele da daju svoj doprinos obilježavanju tog tragičnog datuma.

Koristeći se stečenim iskustvom od prošle godine, organizator skupa će se potruditi da na ovogodišnjoj komemoraciji prisutnima ponudi zanimljiv program, te su shodno tome pozvani specijalni gosti iz Bosne i Njemačke koji će svojim svjedočenjem i nastupom doprinijeti da skup protekne na zavidnom nivou.

Nadati je se da će i ovogodišnja komemoracija 11. jula, Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, proteći uspješno i dostojanstveno.

Muhamed Ćeman