A+ A A-

Protest džematlija zbog točenja alkohola kod Baščaršijske džamije

bascarsijska-dzamija-sarajevoBaščaršijska džamija, smještena u samom srcu Baščaršije, svakodnevno je izložena nepoštovanju od strane vlasnika ugostiteljskog objekta „Bosanska kuća", smještenog u neposrednoj blizini ove džamije.

Naime, džematlije ove sarajevske džamije već nekoliko godina skreću pažnju vlasniku pomenutog ugostiteljskog objekta na točenje alkohola neposredno uz zid ove džamije, a o ovom slučaju džematlije su prije 5 godina upoznale i Općinu Stari grad.

- Drskost vlasnika objekta nedavno je kulminirala kada su ograda i stolovi pomjereni do samog zida džamije tako da se sada slobodno može reći da se alkohol ispija metar od samog mihraba. A što je još gore, na sve naše molbe da se alkohol ukloni od džamije, vlasnici ugostiteljskog objekta uopće ne reaguju, stoji između ostalog u protestu džematlija ove džamije.

Koliko nam je poznato Općina Stari grad imala je odluku po kojoj je točenje alkohola zabranjeno 50 m od škola i vjerskih objekata. Nadati se da će vlast pokazati interesovanje za ovaj problem i pružiti ruku podrške džematlijama ove sarajevske džamije.