A+ A A-

Realizacija brojnih sadržaja u danima Ajvatovice

U okviru festivalskih dana jubilarne 500. Ajvatovice na području gradova Srednjo-bosanskog kantona realiziraju se brojni kulturni, vjerski i sportski sadržaji.

U petak, 11. juna 2010. godine u gradovima Busovača, Gornji Vakuf, Prusac, Bugojno, Jajce, Vitez i Travnik nastupili su horovi svih medresa. Tom prilikom posjetitelji su imali mogućnost upoznati se o ovim odgojno-obrazovnim ustanovama koje djeluju unutar Islamske zajednice u BiH.

ajvatovica-horovi-ilahije

Također 11. juna 2010. godine u sali Općine Novi Travnik održana je tribina''Kulturno-historijske i prirodne znamenitosti Općine Novi Travnik'' Naime, ovu tribinu je organizirao u sklopu 500. Ajvatovice Organizacioni odbor Ajvatovice u saradnji sa načelnikom Općine Refikom Lendom. Učesnici u tribini su bili: gospođa Fatima Maslić, direktorica Gradskog muzeja - Travnik, gospođa Ozorinka Fišić, EU Stari Hrast, te gospodin Džemal Jakić, sekretar kao i predsjednik BZK Preporod N.Travnik. Prisutni su imali priliku biti upoznati kako sa prirodnim bogatstvima Općine Novi Travnik tako i sa kulturno-historijskim spomenicima kojima obiluje ova općina. Zahvaljujući etnuzijastima BZK Preporod na čelu sa predsjednikom i skeretarom mnogi neotkriveni historijski lokaliteti su ugledali svjetlo dana.

Promocije knjiga
U prostorijama Progres centra u Travniku 11. juna 2010. godine održana je promocija knjige ''Savremene fetve'' autora dr. Jusufa Karadavija. U prisustvu velikog broja ljubitelja knjige, posebno onih koji znaju i cijene ulogu dr. Karadavija u savremenom svijetu u smislu mudžtehida i fekiha i čovjeka srednjeg puta promotori: mr. Nusret Abdibegović, muftija travnički, mr. Hamid Indžić te mr. Mustafa Prljača su uspješno približili i prezentirali važnost i značaj ne samo ovog autora nego i njegovog djela. Prema riječima mr. Mustafe Prljače, ovo djelo je jedno od najvažnijih koje se u posljednje vrijeme pojavilo u izdanju El-Kalema. Njegov prijevod na bosanski jezik pojavio se iz štampe prije dva dana i ova promocija u programu 500-te Ajvatovice je prva uopće održana. Mustafa je kao redaktor prijevoda i jedan od prevodilaca posebno izrazio zahvalnost Organizacionom odboru Ajvatovice na kontinuiranoj podršci projektima El-Kalema.

U prostorijama Doma Hasan Kafije Pruščaka u Pruscu je 10. Juna 2010. godine održana promocija knjige ''Arapska stilistika u djelu Hasan Kafije Prujščaka'' autora Hfz. doc. dr. Munira Mujića. Promotori su pored autora bili mr. Mirza Sarajkić i Ahmed Zildžić, profesor. Muftija travnički mr. Nusret Abdibegović je u svojstvu domaćina izrazio svoje zadovoljstvo i zadovoljstvo saradnika što se ovakva knjiga koja je vezana za velikana islamske misli iz Prusca promoviše u danima 500-te Ajvatovice i to baš u njegovom domu.
Doc. dr. Munir Mujić je inače profesor na Filozofskom fakultetu na odsijeku za Orijentalnu filologiju.

Šahovski turnir
U subotu, 12. juna 2010. godine, u Hotelu Vrbas u Donjem Vakufu započeo je Međunarodni šahovski turnir ''Ajvatovica 2010.''

ajvatovica-sahovski-turnir

(www.ajvatovica.org.ba)