A+ A A-

Višegrad: 18. godišnjica stradanja bošnjačkih civila

visegrad_cuprijaU Višegradu će danas (14.06.2010. godine), u organizaciji Udruženja "Žena - žrtva rata", biti obilježena 18. godišnjica stradanja više od 70 bošnjačkih civila, većinom staraca, žena i djece, koji su živi spaljeni u ovom gradu.

U Haškom tribunalu ovaj je zločin okarakterisan kao jedan od najtežih u proteklom ratu. Za zločin u pionirskoj ulici u Višegradu Haški sud je nepravosnažno osudio Milana Lukića na doživotnu robiju, a Sredoja Lukića na 30 godina zatvora.

Predsjednica udruženja "Žena žrtva rata" Bakira Hasečić izjavila je za Deustche Welle da se još pet osoba koje su učestvovale u tom zločinu danas slobodno kreću. A jedan od njih je Milan Šušnjar, nalazi se u Francuskoj i ovih dana smo pokrenuli pitanje njegovog izručenja Sudu BiH. Trebalo je 18 godina da se uhapse ratni zločinci za spaljivanje živi civila u pionirskoj ulici", kazala je Bakira Hasečić. Živu lomaču u Pionirskoj ulici preživjelo je osam osoba, od kojih su neke potom svjedočile u procesima protiv Milana i Sredoja Lukića. 

Gotovo identičan zločin u istom gradu počinjen je i 27. juna 92., u kući Mehe Aljića na Bikavcu, u kojoj je živo spaljeno oko 70 civila.

(www.dw-world.de)