A+ A A-

Rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu u Norveškoj

Na poziv Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj u periodu od 03. do 07. juna 2010. godine u Norveškoj je boravio rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu Mr. Mirsad ef. Kalajdžić.

PosjetaNorveskoj1

Učestvujući na nekoliko manifestacija i programa rukovodilac Ureda se na terenu mogao uvjeriti u stanje i načine rada IZ-e Bošnjaka u Norveškoj. Izdvojili bi njegovo aktivno učestovanje na obilježavanju 15-godišnjice genocida u Srebrenici, godišnjoj skupštini Islamske zajednice, sjednici Glavnog odbora, sjednici imama a koje su se održavale u glavnom gradu ove zemlje Oslu, te svečanom činu - završetku mektebske nastave u džematu Lena koji je organiziran u prirodi pored najvećeg jezera u Norveškoj uz roštilj i tradicionalne specijalitite bosanske kuhinje.

PosjetaNorveskoj2

Prilikom svojih obraćanja Mirsad ef. nije krio zadovoljstvo, čestitajući imamima na čelu sa g. Imamom Senaid ef. Kobilicom, zatim predstavnicima svih dosadašnjih džematskih odbora, članovima Glavnog odbora na čelu sa predsjednikom h. Dževad Mešanom na svemu onome što su do sada uradili za Zajednicu.

PosjetaNorveskoj3

Model organizacije ove islamske zajednice bi mogao poslužiti kao primjer, kako zajednicama u okruženju, tako i zajednicama širom dijaspore. Zahvaljujući transparentnom radu Glavnog odbora zajednice i njenog predsjednika na skupštini nije bilo suvišnih pitanja tako da je rad iste u rekordno brzom vremenskom periodu na zadavoljstvo svih bio završen.

PosjetaNorveskoj4

Imame i roditelje djece Mirsad ef. je podsjetio na obavezu da ih poduče propisima svoje vjere, kulture i običaja. Djeca nesmiju zaboraviti svoj jezik, moraju znati ko su, šta su, odakle su i zašto su ovdje? Nijedna generacija ne smije dozvoliti da se ta nit prekine.

Obzirom da su Bošnjaci koji žive u ovoj zemlji u glavnom svi dobrog materijaslnog stanja Mirsad ef. ih je pozvao da ne zaborave svoje u domovini, te da godišnje odmore sa svojom djecom provedu u Bosni i Hercegovni.