A+ A A-

Narod koji nema nacionalnu svijest osuđen je na nestajanje

100_Ibrahim_Cikic_9922

Istina da uzvišena vjera islam oštro osuđuje svaku nacionalnu, rasnu i etničku inferiornost. Sveta knjiga Kur'an i hadis posljednjeg Božijeg Poslanika hazreti Muhammeda, neka je Allahov blagoslov na nj i njegov čisti i časni rod, upozoravaju na posljedice favorizovanja i potenciranja različitosti te u samoj biti osuđuju čak i svaku pomisao na takva pogubna razmišljanja i praksu.

Isto tako islamsko učenje i praksa Poslanika islama nas uče da svijest o nacionalnoj i državotvornoj ravnopravnoj zajednici stvara sigurne temelje opstanka jednog društva. Imperativ opstanka svake nacije, društva, države temelji se na ravnopravnosti svih njenih građana i poštivanju različitosti. Zato islam savjetuje da: "Arap nema prednosti nad ne-Arapom... ljepota stvaranja se ogleda u različitosti... Allah je iz ljubavi sve stvorio..." Dakle, ono što je iniciralo ljude da stvore države prema hadisu je: "Države su izgrađene iz ljubavi prema domovini", Poslanik dalje govori: "U plemenitost čovjeka spade plač nad životom koji je prošao, ljubav prema domovini i čuvanje starih prijateljstava", pa nastavlja: "Ljubav prema domovini dio je vjerovanja"

Domovina bi trebala biti rodno mjesto čovjeka. Mjesto gdje počivaju naši preci, gdje su živjeli i žive naši roditelji, rodbina prijatelji, gdje istovremeno bivstvuju različite vjere i nacije, običaji, kulture, pisma, jezici, folklor... Savremenim jezikom kazano građansko društvo. Dakle, domovina je rodni kraj, ognjište babine kuće, zavičaj, mjesto djetinjstva i dječijih radosti. Kao što ne možemo birati svoje roditelje nismo u stanju birati ni domovinu. To je nešto što nam Gospodar svjetova daruje činom rađanja. To je ono što Gospodar daje svakom čovjeku bilo koje vjere, nacije. Elementarno ljudsko pravo darovano od Gospodara po Njegovoj volji i odredbi svim ljudima svijeta. Ono što niko ni na koji način ne može niti smije oduzeti jednom čovjeku zove se domovina, pod uvjetom da država ima ispravan odnos prema svim nacijama, odnosno građanima!

Drugim riječima, oni koji upravljaju državom dužni su poštivati njene građane, kulturu, vjeru, običaje, tradiciju... većinsko stanovništvo mora voditi računa o etničkim i vjerskim manjinama. Moraju obezbijediti ravnopravne uvjete života svim građanima. Omogućiti njegovanje kulturnih i vjerskih institucija svih svojih građana. Truditi se da omoguće život dostojan čovjeka, sigurnost, zaštitu života i imovine, jezika, vjere kulture tradicije, folklora, muzike, književnosti, umjetnosti, običaja... Raditi za dobro svih njenih građana. Vladari domovine moraju učiniti sve što je u njihovoj moći da na temeljima poštivanja različitosti i jednakosti razviju ljubav prema domovini kod svih građana državljana domovine kojom upravljaju. Truditi se da za vrijeme svojih mandata razvijaju demokratske strukture vlasti civilnog društva i civilizacijskih vrijednosti. Raditi za prosperitet i ekonomski razvoj građana i društva u cjelini. Služiti i biti na usluzi svojim građanima. Gledati u građaninu na prvom mjestu čovjeka! Ljudsko biće, Božije stvorenje.

Spas ljudskog roda i civilizacije na osnovu onih saznanja koje nam je pružila historija leži u građanskom demokratskom društvu. Društvu u kojem čovjek ima najvišu cijenu i mjesto, slobodu misli i vjerovanja, uvažavanju nacionalnih i drugih različitosti, poštovanju ljudskih i drugih prava, zabrani fašističkih i drugih radikalnih elemenata. Država koja poštuje svoje građane vodi računa i o državnim obilježjima i simbolima, praznicima, školskim i kulturnim institucijama te posjeduje jak civilni sektor i NVO koji budno prate stanje nacije i društva.u takvom društvu razvija se interaktivna ljubav na relaciji građanin - država, odnosno domoljublje. Takva društva i domovine imaju svijetlu budućnost i nude blagostanje svojim građanima. Građanska svijest i građanski simboli čvrste su garancije opstanka domovine. Takve domovine imaju budućnost i prosperitet.

Država koja sebe naziva građanskom, a pri tom posjeduje vjerska obilježja u vidu bajraka i grba pod kojim je na zvjerski način poubijano, silovano i protjerano desetine hiljada njenih građana druge nacionalnosti zbog različitog imena i vjere uliva strah u kosti svakom dobronamjernom i čestitom čovjeku. Svaki građanin koji ima kulturu pamćenja bliske krvave prošlosti ne može imati miran san. Agresivna kontra lustracija zlokobno prijeti i ledi krv u žilama. Pokušaj da se pod okriljem međunarodnih institucija formira "zaštićena zona" na prostorima gdje su Bošnjaci većinsko stanovništvo liči na Srebrenicu iz 90-tih godina. Intelektualna elita svih nacija i religija proglašava se frustriranim pojedincima i njihovi vapaji za lustracijom nemaju nikakvog efekta. Demokratska, građanska i intelektualna elita koja nema vjerskih i nacionalnih predrasuda upozorava iz sveg glasa: "Dok se zločinci ne izvedu pred lice pravde nema mira na balkanskim prostorima!" Svaki čestiti pojedinac bilo koje vjere i nacije u državi gdje nema odgovornosti i gdje zločinci ostaju nekažnjeni mora da strepi kako za sebe tako i za svoju porodicu, rodbinu, prijatelje... Takva država podjednako ugrožava Bošnjaka, Srbina, Albanca,

Hrvata, Crnogorca...

Svjestan građanin koji zna za uzrok i posljedicu strepi da ne kažnjavanje zločina iz prošlosti po Božijem Zakonu u kojem nema izmjene dovodi do ponavljanja zločina u budućnosti. U takvoj državi ugroženi su svi slobodnoumni i misleći građani različitih vjera i nacija. Forsiranjem nacije vlastodržaca putem državnih institucija opasno se ugrožava životni opstanak svih nacionalnih i etničkih manjina. Pojedinci zapadaju u apatiju. Depresija obuhvata pojedinca, porodicu, naciju i pravi od njih amorfnu masu. Ta bezoblična nacija počinje da vegetira poput biljke. Biljka o kojoj niko ne vodi računa osuđena je na nestajanje. Tako u ovom slučaju nacija koja vegetira ide u pravcu kolektivnog samoubojstva. Posljedica kolektivnog samoubojstva nacije porađa hajvane. Za takve Uzvišeni Gospodar u Mudrom Kur'anu kaže: "Oni su kao i stoka pa čak i gori...!", takve skupine vlastodršci nazivaju: "sigurni glasači, podanici...!" Hadis od Poslanika islama neka je Allahov blagoslov na nj i njegov čisti i časni rod, upućen čovječanstvu kaže: "Čovjek koji dozvoli da ga zmija dva puta ujede iz iste rupe ne pripada nama (ljudima)" Šta bi rekao Plemeniti Poslanik islama o Bošnjaku muslimanu iz Crne Gore koji nosi "krstaš" i obilježja nacije koja je izvršila genocid nad njegovim narodom kako podržava i daje legitimitet istim onima koji su ga protjerali, poklali, silovali, popalili, hapsili, deportovali, etanički čistili, pljačkali, prebijali, osiromašili...!?

Ibrahim Čikić

(www.bosnjaci.net)