A+ A A-

Studenti iz Tübingena na Fakultetu islamskih nauka

FIN1Fakultet islamskih nauka u Sarajevu u petak, 04. juna 2010. godine, posjetila je grupa studenata Evangeličkog teološkog fakulteta i Filozofskog fakulteta iz Tübingena, zajedno sa prof. dr. Stefanom Schreinerom, profesorom za uporedne religije na Evangeličkom teološkom fakultetu u Tübingenu, inače velikim prijateljem Bosne.

Dekan Fakulteta islamskih nauka prof. dr. Ismet Bušatlić, u amfiteatru Fakulteta, gostima iz Njemačke održao je prigodno predavanje o povijesti islamskog obrazovanja i škola u BiH, sa posebnim osvrtom na nastanak i rad FIN-a. Tom prilikom dekan Bušatlić je naglasio da historija i poznavanje historije pomaže u razumijevanju kulture i islamske tradicije na ovim prostorima, odnosno prostoru BiH koji je kroz povijest bio granica ali i most između Istoka i Zapada, katoličanstva i pravoslavlja pa i kapitalizma i socijalizma. Na ovim prostorima mogu se naći islamizirani običaji kršćanske tradicije, kao što se mogu naći i kristijanizirani običaji islamske tradicije. Zbog svega toga ovaj prostor je izuzetno interesantan za dijalog civilizacija i religija.

Studenti iz Njemačke interesovali su se za ustrojstvo studija na FIN-a, zainteresiranost mladih za studij na ovom Fakultetu, te na koji se način finansira i kakvu saradnju FIN ima sa drugim fakultetima i univerzitetima kako na Istoku tako i na Zapadu.

Nakon razgovora sa dekanom i prodekanom za nastavu prof. Zuhdijom Hasanovićem, gosti iz Njemačke upoznali su se sa studentima FIN-a koji su ih proveli kroz zgradu Fakulteta, a druženje su nastavili u Malom atriju Fakulteta.

Inače, u sklopu nastave na Univerzitetu u Tübingenu predviđene su ekskurzije shodno studiju, a ekskurzija u BiH, samim tim i posjeta FIN-u, bila je u sklopu programa učenja o međureligijskom dijalogu. Interesantno je spomenuti da će grupa studenata FIN-a, u sklopu uzvratne posjete, u oktobru posjetiti Tübingen i Evangelički teološki fakultet.

(http://www.fin.ba)