A+ A A-

Volontiranje polaznika Vjeronauke u Merhametu

Nakon uspješno realizovanih i sada već tradicionalnih aktivnosti u okviru „Humanog fonda", profesor Emir Ganić i njegovi učenici iz Mješovite srednje Ekonomsko-ugostiteljske škole u Travniku su zacrtali da će ove godine djelovati i izvan škole, te odabrali ostvarive aktivnosti.

Naime, nakon što je travnički Merhamet uredio kuću - prostorije za namjenu volontiranja, u enici i vrijedni Profesor Vjeronauke su došli na ideju da bi se trebali organizovati i ponuditi volontiranje u toj kući.

Postavljenom cilju su pristupili programerski, naime: na zajedničkom sastanku koji održavaju svake srijede, predstavnici razreda i njihov Profesor Vjeronauke, donijeli su odluku da bi trebali upoznati ostale učenike o ideji volontiranja u Merhametu, te nakon izjašnjavanja učenika i uvida u raspoložive ljudske resurse (spremne za taj plemeniti čin) da naprave raspored i krenu u realizaciju postavljenog cilje.

Volontiranje-Merhamet1

Shodno očekivanjima, ideja o volontiranju naišla je na veliko odobravanje i spremnost na uključivanje kod učenika, te su odmah krenili sa upisivanjem potencijalnih kandidata za volontiranje.

Prije upisivanja kandidata uradili su sljedeće:

  1. Upoznali su Direktora i Pedagoga o svojoj ideji, što su oni potpuno podržali i odobrili;

    Odredili su predstavnike škole, jednog učenika i profesora Ganića, koji su otišli kod direktora Merhameta i upoznali ga sa tom idejom. Direktor Merhameta u Travniku, gosp. Mustafa Indži je bio prijatno iznenađen njihovom plemenitom inicijativom, te ih je upoznao da su na samo dan prije uputili poziv na volontiranje, tako da je došlo do sponatane koincidencije.

  2. Uzimaju i u obzir da se bliži kraj školske godine, profesor Ganić i inicijativni odbor kojeg čine učenici - predstavnici razreda, postavili su preduslov kojeg trebaju ispuniti kandidati prijavljeni za volontiranje, a to je da volontirati mogu samo učenici koji nemaju negativne ocjene iz bilo kojeg predmeta, dok učenici sa negativnim ocjenama prvo trebaju ispraviti te ocjene pa tek onda se uključiti u volontiranje.

  3. Upoznali su potencijalne kandidate sa dužnošću da se raspitaju o bar jednoj socijalno ugroženoj porodici, po mogućnosti iz  bližeg komšiluka, a ako takva ne postoji onda može i iz daljnjeg komšiluka ili iz grada i okoline, te da svoje prijedloge predaju tek onda kada bude njihov red za volontiranje, kako bi se sačinio jedan bolji uvid o socijalno ugroženim i otkrili neki nepoznati slučajevi ljudi kojima je potreban pomoć. Direktor Merhameta je sa svoje strane na sebe uzeo obavezu da će učiniti sve da se i tim porodicama pomogne.


Volontiranje-Merhamet2

Sve je urađeno shodno hadisima Allahovog poslanika, Muhammeda, a.s., koji je podsticao da se  pomaže komšija, te da čovjek ne može biti pravi musliman ukoliko se ne brine o komšiji i drugima.

Nakon detaljno obavljenih priprema, krenuli su sa upisom zainteresovanih kandidata. Za samo sedmicu prijavilo se preko 60 učenika, sa velikim entuzijazmom i željom da učestvuju u pomoći nemoćnima i socijalno ugroženima...

Kandidati su, nakon prijave, podijeljeni u dvije grupe:

a)      Učenici iz prve smjene - 30 učenika

b)      Učenici iz druge smjene - 30 učenika

Nakon konsultacije sa Direktorom škole, donijeli su odluku da prva grupa koja e učestvovati u volontiranju u prostorijama Merhameta bude sačinjena od po dva u enika ( jer direktor Merhameta je rekao da su dovoljna dva učenika u jednoj dežuri) iz druge smjene. Razlog takve odluke je to što se volontira od 10 do 14 sati, tako da ovi u enici, nakon volontiranja, mogu stići na nastavu u drugu smjena koja počinje od 14 sati. Naravno, moći će završiti i malo ranije kako bi mogli stići na vrijeme u školu. Prva grupa od 30 učenika će volontirati 3 sedmice, a druga grupa učenika iz prve smjene će volontirati nakon što ovi iz druge završe, što će biti pred kraj školske godine, tako da ni njima neće utjecati na nastavu. Također, učenici koji će volontirati u vrijeme raspusta, imat će plaćenu autobusku kartu i ručak.

Jako je zanimljivo s kojim entuzijazmom i željom za pomaganjem drugima su se uključili učenici, upravo te mlade generacije koje neprestano optužuju za indolentnost, otuđenje, itd., u ovu plemenitu i nadasve korisnu aktivnost.

Postaje sve očiglednije da su učenici i mladi itekako spremni i voljni raditi na putu hajra - dobra, samo ako im se ponudi kvalitetan program i ako se ravnopravno uključe u njegovu koncepciju i realizaciju. Na žalost, u većini slučajeva mladima se nude samo puke ideje, demagogija ili pak tužakanja kako se ništa ne može, kako je loše stanje, kako je najbolje otići, itd., umjesto jkonkretnih, jasnih ideja sa programima realizacije.

Na sreću, tu je profesor Emir Ganić sa svojim učenicima da Bosni i Hercegovini i cijelom svijetu pokaže kako kvalitetatni muslimani iz ničega (bez ikakvih inicijalnih finansijskih sredstava, posebnih prostorija, specijalne opreme i naravno posebnih lidera - što se uglavnom traži u većini ostalih udruženja) mogu napraviti jednostavno rečeno fantastične plemenite stvari.

Mi na kraju možemo samo reći svaka čast Emiru Ganiću, menadžmentu MS Ekonomsko-ugostiteljske škole u Travniku, Menadžmentu Merhameta u Travniku, i posebno svim učenicima, mladoj narastajućoj generaciji u Travniku koja obećava i nudi samo dobro.

Prilagodio: N.H.