A+ A A-

Nagrada Hasan Kaimija Ismetu Smailoviću

U četvrtak 03. juna 2010. godine na press konferenciju u Uredu Muftijstva tuzlanskog javnost je upoznata sa održavanjem ovogodišnje manifestacije „Kaimijini dani" koja se održava u Zvorniku i okolini od 10. do 13. juna.

O radu žirija za izbor najbolje objavljene knjige u 2009. godini po oglasu Organizacijskog odbora govorio je Nijaz Alispahić. Žiri je od sedamnaest prispjelih prijava suzio na pet naslova.

 

  1. Ćazim Hadžimejlić: Islamska kaligrafija (monografska studija). Islamska kaligrafija je, u povijesti umjetnosti, bilo i ostalo jedno od najčuvstvenijih čovjekovih likovnih izraza. Naš vrhunski znalac islamske kaligrafije od najstarijih vremena do danas, profesor Hadžimejlić, u ovoj je monografskoj studiji prikazao obilje raskošnosti kaligrafskog umijeća unutar mnogih muslimanskih naroda. Samtramo da je ova monografska studija kulturni događaj prvog reda.

  1. Enes Karić: Pjesme dviljih ptica (roman). U pitanju je književno djelo kojim su ispripovijedane posljednje decenije XVI. vijeka a kojim je, zapravo, predočeno jedno univerzalno vrijeme Bosne i bosanskoga društva. Enes Karić, poznat kao autor mnogih studija, eseja, prevenstveno iz oblasti islamskih znanosti i doktrina, u ovom se historijskom romanu, odnosno romanu o povijesti, pokazao kao pripovjedač raskošnoga spisateljskog talenta i umijeća.

  1. Edin Kukavica: Bajramijje-melamijje Hamzevije (historiografske studije). Ovdje je riječ o djelu koje aktualizira traumatična raspuća pravovjernosti i hereze na bosanskohercegovačkom i širem prostoru. Do sada je o mnogim derviškim redovima uglavnom govoreno iz trenutnih političkih ili, pak, primijenoideoloških perspektiva. Ovdje je, međutim, riječ i odgovornosti prema historiografskoj znanosti i odgovornosti prema temeljnim postulatima bosanskomuslimanskog odnosa prema vlastitoj tradiciji.

  1. Muhamed Mahmutović: Pokošeni cvjetovi Krajine (roman). U pitanju je književno djelo koje se dosta hrabro upušta u jedno tragično razdoblje bosanskohercegovačke povijesti (vrijeme agresije i rata 1992.-1995.) na prostorima Bosanske krajine, a koje se, zapravo, upušta u uzroke i posljedice unutarbošnjačkoga sukoba. Jedni su bili "razdijeljeni" u korpusovce a drugi autonomaše, ali na rubovima te opće "djelidbe" na patriote i izdajnike staložile su se male velike ljudske drame, koje, poput teških rana, ni danas ne zarastaju u bosanskokrajiškim selima i gradovima.

  1. Dževad Tosunbegović: Kamenica i Glodi (monografija). Vrijeme u kojemu živimo sve nam dramatičnije govori da je krajnje vrijeme da, putem monografija, zbornika zavičajnih tekstova i sl., pohranimo (očuvamo) sjećanje o mnogim bosanskohercegovačkim mjestima, krajevima, posebnostima devastiranim, najprije, netom dogođenim fašističkim besramljem, ali nemarom mnogih koji morali više povesti računa. Monografija Dževada Tosunbegovića o Kamenici i Glodima budi nadu da će se i drugi poštovaoci svoga zavičaja i čuvari zavičajnih spomeničkih, tradicijskih i drugih vrijednosti na vrijeme sjetiti da urade slične monografske studije iz svoga kraja.

dani_HK

Mustafa Muharemović je saopštio odluku Organizacijskog odbora da je dobitnik nagrade za „Hasan Kaimija" za 2010. godinu prof. dr. Ismet Smailović. U obrazloženju nagrade se kaže:

Prof. dr. Ismet Smailović rođen je 1921. godine u selu Ćehaje nadomak starog bosanskog grada Srebrenika kod Tuzle. Osnovnu školu je završio u Tuzli, a realnu gimnaziju pohađao je u Tuzli i Mostaru. Studij jezika i književnosti završio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U četrdeset trećoj godini života (1964) stakao je naučno zvanje doktora filoloških nauka odbranivši doktorsku disertaciju „Jezik Hasana Kikića" na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

U prvim godinama svoje profesorske karijere Smailović je predavao književnost i jezik u nekoliko tuzlanskih srednjih škola (Gimnazija, Srednja tehnička škola, Učiteljska škola). A kada se osnovala Pedagoška akademija u Tuzli (1969) postao je univerzitetski profesor, i tada bio jedini Bošnjak doktor nauka na spomenutoj akademiji. Godine 1972. Ismet Smailović sa porodicom preseljava u Banja Luku u kojoj je na Pedagoškoj akademiji radio kao profesor sve do odlaska u mirovinu 1985. godine.

Naučno istraživačka biografija profesora Ismeta Smailovića izuzetno je bogata. Više od četrdeset godina Ismet Smajlović je jedan od istaknutih lingvista u Bosni i Hercegovini. Svoju afirmaciju i široku popularnost Smailović je stekao na samo po brojnosti i raznovrsnosti stručnih i naučnih radova, već i po referentnosti i dignitetu svojih naučno istraživačkih postignića. Iz bogate bibliografije objavljenih radova vidljivo je da su interesovanja profesora Smailovića prvenstveno vezana za jezičku problematiku u Bosni i Hercegovini.

U rečenom kontekstu neprocjenjljiv je doprinos Ismeta Smailovića u pručavanju bosanskohercegovačke onomastike, a posebno u izučavanju muslimanskih imena.. Njegovo kapitalno djelo „Muslimanska imena orjentalnog porijekla u Bosni i Hercegovini, u kojem je prikupljeno i naučno obrađeno preko tri hiljade muslimanskih imena privuklo je veliku pažnju naučne javnosti i u nas i u inozemstvu. I studija „Jezik Hasana Kikića" koju je objavila Jugoslovenska akademija znanosti i umjetnosti u Zagrebu (1971), a zatim i izdavačka kuća „Glas" u Banjoj Luci (1979), izuzetno je značajna kao doprinos proučavanju jezika bosanskohercegovačkih pisaca i bosanskog jezika.

U Smailovićevom pručavanju bosanskog jezika izuzetne su vrijednosti i drugi njegovi radovi: Tuzla i njena okolina u 16. stoljeću u svjetlu onomastike, O jednom vrlo zanimljivom riječniku (Uskufi), Imena, prezimena i nadimci u Ljetopisu Mula Mustafe Bašeskije, Bosna i Hercegovina u Vukovom Riječniku, Muhamed Hevai Uskufi kao leksikograf. Ovoj grupi radova pripada i studija „Glas H i njegove zamjene u savremenom srpskohrvatskom standardnom jeziku".

I posljednje objavljeno naučnoistraživačko djelo Ismeta Smailovića je od kapitalne vrijednosti. To je „Bosansko-turski riječnik" (El-Kalem, Sarajevo, 2003), u kojem je istumačeno oko 30.000 riječi na bosanskom jeziku. Isti riječnik objavila je i Bosanska riječ 2009. godine.

Pored objavljenih posebnih knjiga Smailovićev lingvistički naučnoistraživački opus čini i nekoliko stotina objavljenih naučnih radova koji afirmiraju biće i vrijednosti bosanskog jezika i identiteta bošnjačkog naroda.