A+ A A-

Najmlađi džemat u bošnjačkoj dijaspori

modlingGrađani Austrije su 25. aprila birali novog predsjednika države, a samo dan prije Bošnjaci grada Mödling, koji je udaljen oko 10 km od Beča, su uz prisustvo velikog broja, kako domaćina tako i gostiju, a pažnju je najviše privlačilo veliko prisustvo imama iz različitih džemata Austrije, otvorili najnovije i najmlađe džematske prostorije, kako u Austriji tako ujedno i u cijeloj bošnjačkoj dijaspori. Džemat Mödling je 43. bošnjački džemat u Austriji a ujedno i jubilarni 200. bošnjački džemat koji je regularno registrovan u institucijama Rijaseta IVZ u BiH. U ovom džematu prednjače Bošnjaci, pretežno sa podrinjskog kraja, pa tako imamo i nekoliko porodica iz Kozluka, koji je udaljen samo 15-tak km od grada Zvornika, a ujedno i v.d. imam ovog džemata (do njegovog stalnog postavljenja od strane Rijaseta) Ibrahim ef. Jakubović je također rodom iz Kozluka.

U ovome džematu ima i naših dobrih Bošnjana i iz drugih krajeva BiH i svi oni su zajednički, bratski i složno, onako kako to i dolikuje nama muslimanima, uspjeli da otvore ovaj džemat, čije prostorije iako imaju preko 140 m2 su na dan otvorenja bile pretijesne da prime sve prisutne. Ono što je dalo prelijepu sliku otvorenja ovih najmlađih prostorija u Austriji, jeste prisustvo, kao što smo spomenuli, velikog broja imama od kojih su neki došli sa udaljenosti i od preko 250 km. Nakon što je hfz. Adil ef. Makić, imam i hatib u džematu Gazu Husrev beg u Beču, predivno proučio odlomak iz Kur'ana Časnog, Ibrahim ef. Jakubović, svršenik Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici  je svojim uvodnim govorom i zahvalom svim prisutnima, a posebno kolegama imamima, otpočeo svečanost otvorenja prostorija ovog najmlađeg bošnjačkog džemata u Austriji.

Vrijedno spomena je još i to da je na svečano otvorenje ovog džemata trebao doći i ambasador BiH u Austriji, gosp. Haris Hrle ali zbog svojih obevaza i prezauzetosti on to nije mogao učiniti. Zato je njegova ekselencija svoje obećanje održala krajem istog dana, kada je zajedno sa suprugom posjetio ove prostorije i (poslije akšam namaza) svim prisutnima čestitao na svečanom otvorenju.

Spomenimo na kraju i to da je vrijednom i marljivom Ibrahim ef. Jakuboviću ovo treći džemat od kako je završio medresu u Visokom. Prije toga je bio imam i hatib u još dva bošnjačka džemata u Beču,  a ovo mu je treći džemat kojeg je on svojim velikim zalaganjem pokrenuo od samog starta, zajedno sa drugim vrijednim i požrtvovanim, mladim i afirmativnim džematlijama iz džemata Mödling, koji je udaljen oko 10 km od glavnog grada Austrije, Beča.

(www.preporod.com)