A+ A A-

BKZ: Dižemo glas protiv kršenja Zakona

Bošnjačka kulturna zajednica je uputila otvoreno pismo predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodinu Harisu Silajdžiću, koji će ovih dana doći u zvaničnu posjetu Republici Srbiji.

BKZ je uputila ovo pismo sa ciljem da upozori na brojne nepravilnosti koje se dešavaju u procesu priprema za izbore za Bošnjački nacionalni savjet koji će se održati 6. juna ove godine.

konferencijabkz-24.05.2010

Detalj sa jučerašnje konferencije za novinare

Povodom upućivanja ovih pisama BKZ je u svojim prostorijama organizovala konferenciju za novinare na kojoj je potpredsjednik Skupštine BKZ-a Sead Šaćirović prisutne novinare upoznao sadržajem ovog pisma.
Nakon toga nosilac liste BKZ muftija Muamer-ef. Zukorlić se obratio novinarima i cjelokupnoj javnosti u Srbiji:

„Do sada je u posebni birački spisak upisano preko 100 hiljada Bošnjaka, ali apsolutno ne postoji mehanizam kontrole šta se dalje događa sa upisanim građanima. Jedino što je sigurno da se taj broj ne može smanjivati, ali je otvoren prostor za manipulaciju, tako što će se neko ko je već upisan izbrisati sa spiska, a na njegovo mjesto će se upisati neko drugi. Ne postoji nikakav pravni mehanizam da se to spriječi. Mi dižemo glas, jer se ne radi o sumnjama i ne povjerenju, već imamo konkretan slučaj da je član naše liste, koji je prethodno dobio potvrdu da je upisan u birački spisak, kasnijom provjerom utvrdio da je izbrisan i on i njegova porodica sa biračkog spiska.  Ako se može desiti da neko sa liste bude izbrisan, šta onda mogu da očekuju ostali građani i koji je način kontrolisanja tog procesa? Razlog svemu tome je taj što opštinske službe i nadležno ministarstvo nisu ispoštovale zakonsku proceduru obaveze da 15 dana nakon upisa svakom upisanom građaninu dostave rješenje o upisu. Jedna ne zakonitost povlači drugu ne zakonitost, i to je apsolutno neprihvatljivo i dovodi u pitanje legitimnost izbornog procesa i kredibilitet ljudi koji su zaduženi da nadgledaju i vode spomenuti proces."

Muftija je također dodao da i ostali pokazatelji govore da se stvara svojevrsna urota između onih koji treba da sprovode i nadgledaju izbore, to jest Ministarstva za ljudska i manjinska prava i lokalnih uprava koje su na istoj strani i da se na taj način potvrdila teza da su ovo izbori između dvije koncepcije, beogradske i sandžačko-bošnjačke.
„Sada imamo ujedinjen beogradski tabor na relaciji lokalnih uprava, na relaciji ministarstva, na žalost u jednoj mjeri i na relaciji Centralne izborne komisije, koja je pod ogromnim političkim i administrativnim pritiskom", rekao je Muftija i dodao „Situaciju komplikuje i činjenica da se posljednjeg dana prava na upis pojavila informacija da je u Sjevernoj Mitrovici upisano preko 400 birača. Uspjeli smo da provjerimo i nismo našli ni jednog građanina koji je upisan u posebni birački spisak. U Mitrovici se vodi politička kampanja za lokalne izbore i očito je pokušano da se napravi neki profit i za izbore za Nacionalne savjete."

U pismu upućenom predsjedavajućem Predsjedništva BiH Harisu Silajdžiću stoji:

„Vaša Ekselencijo,
Zadovoljstvo mi je obavijestiti Vas da će 6. juna ove godine bošnjački narod u Sandžaku i Srbiji birati svoje legitimne predstavnike za Bošnjački nacionalni savjet, predstavničko tijelo Bošnjaka koje će kroz oblasti kuture, obrazovanja, jezika i informisanja djelovati na očuvanju i afirmaciji svog nacionalnog identiteta. S obzirom da su Bošnjaci u prilici po prvi put neposredno birati svoje predstavnike, pojavio se niz sistemskih nepravilnosti koje prijete da ugroze sam izborni proces kao i legitimnost predstojećih izbora.
Budući da ćete narednih dana biti u posjeti Beogradu, ljubazno Vas molimo da se svojim neospornim autoritetom u razgovoru sa predsjednikom Srbije založite za obezbjeđivanje nesmetanog održavanja predstojećih izbora u skladu sa zakonom u demokratskoj atmosferi, što je u interesu i bošnjačkog naroda i države Srbije", kaže se u otvorenom pismu koje je potpisao predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice prof. dr. Mevludin Dudić.

(www.islamskazajednica.org)