A+ A A-

Bošnjački džemat u Norrköpingu posjetio dr. Halil Mehtić

U okviru svoje službene posjete Islamskoj zajednici Bosnjaka u Svedskoj dr. hafiz Halil Mehtić, inače profesor, angažovan na predmetima Kiraet, Hifz, Metodika duhovnog odgoja na IPF u Zenici i aktuelni glavni urednik časopisa Novi horizonti, u subotu, 15.maja '10., u pratnji glavnog imama IZBuS hadži Idriz-ef. Karamana posjetio je, pored brojnih drugih i džemat u Norrköpingu.

On se, kao i uvijek, nadahnutom besjedom i vazu-nasihatom obratio prisutnim džematlijama džemata Norrköping i Linköping, omladini i djeci - polaznicima mektepske nastave. Među prisutnima bio je i predsjednik IZ u Oskarshamnu, gosp. Nadžib Huseinović koji je za ovu priliku prešao 180 km s ciljem da posluša toplu besjedu i nadahnuti vazu-nasihat uvaženog vaiza dr.hafiza Halila Mehtića.

norkeping-halil-mehtic-2010-1

U svojstvu domaćina i moderatora predavanja prisutne je poselamio i iskazao izraze dobrodošlice uvaženim musafirima, predavačima, Zekerijah-ef. Čajlaković, i to: doc. dr. hafizu Halilu Mehtić i glavnom imamu IZBuS hadži Idriz ef. Karaman.

U uvodnoj besjedi hadži Idriz ef. je pobliže prisutnima predstavio predavača dr. Mehtića ukazujući na njegovo bogato životno i radno iskustvo, njegov intelektualni angažman na putu nauke i aktuelno nastavno djelovanje na IPF u Zenici i spomenuo zadnje pisano djelo, knjigu pod nazivom "Vrijednost učenja Kur'ana". Zatim se, ukratko, dotakao i drugih aktuelnih stvari i događaja od lokalnog i saveznog značaja, kao sto je: tekuća humanitarna akcija u organizaciji IO IZBuS pod nazivom "Srebrenici 2010", predstojeće obilježavanje jubileja 15 godina rada i djelovanje IZBuS, 13.juna u Göteborgu, gdje se očekuje prisustvo i reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića, zatim, važnost i značaj da se, svi mi koji živimo ovdje privremeno, što prije prijavimo u CIK i registriramo na predstojeće izbore u BiH. Idriz ef., je na kraju ukazao na činjenicu kako je bio obradovan saznanjem da nas džemat u Norrköpingu uskoro kupuje parcelu zemlje za izgradnju Islamskog kulturnog centra i džamije u tom okviru, te pozvao prisutne da se maksimalno uključe u ovaj projekat i na svaki hairli način pomognu isti, pozivajući da se što veći broj nas pretplati na časopis Novi horizonti, čiji je glavni urednik doc dr. hafiz Halil Mehtić, koga je zamolio da se obrati prisutnima.

Uvaženi dr. hafiz Halil Mehtić je, u svom stilu, tako nadahnuto i sadržajno govorio i svojom posebnošću plijenio pažnju prisutnih koji su opet veoma pažljivo slušali i pratili predavanje. 

norkeping-halil-mehtic-2010

Dr. Mehtić je govorio na temu: Naš identitet, naša porodica i važnost odgoja djece i omladine u duhu islama. Ukazujući na identitet kom pripadamo, posebno je akcentirao važnost i značaj očuvanja vjere, din-islama u porodici, džematu, ummetu, kao najvažnijeg djela našeg identiteta. Posavjetovao je prisutne da odgajamo djecu i omladinu u svjetlu Kur'ana i sunneta Allahova Poslanika Muhammeda a.s,, da se na tom putu i putu očuvanja islama žrtvujemo, posebno ovdje i u ovom vremenu, potkrjepljujući to brojnim kur'anskim ajetima, hadisima i primjerima ashaba Allahova Poslanika a.s. i našim životnim iskustvima. 

Hafiz Halil Mehtić je odgovarao i na različita pitanja džematlija te ukazao prisutnima na važnost i značaj prijave i registracije za predstojeće izbore, glasanje i na taj način očuvanje svoje domovine, naroda i drugih univerzalnih vrijednosti.

Uistinu su džematlije iz džemata Linköping na čelu s imamom Fehim-ef. Čajlakovićem i džematlije džemata Norrköping bili počašćeni dolaskom i nadahnutim predavanje dr. Mehtića i vidno ohrabreni, ozarenih duša i lica obavili su akšam namaz koji je predvodio hafiz Mehtić i zadovoljni otišli svojim kućama.

Bila je to radost novog susreta, jer zadnji puta ovaj džemat dr. hfz Halil Mehtić posjetio je prije 7 godina, tačnije 2003. godine.

Zekerijah ef. Čajlaković