A+ A A-

Istanbul: Imami na časovima za melodičnost glasa

istanbulGlas mujezina, koji sljedbenike islama, pet puta dnevno, poziva na molitvu, trebalo bi da je jedinstven i uvijek isti. Ali, nije baš tako. Zato je u Istanbulu za imame otvorena škola za melodičnost glasa. 

U Istanbulu ima više od 3.000 džamija u kojima se moli blizu 14 miliona muslimana. Ipak, nemaju svi sreću da svoje molitve obavljaju blizu džamija iz kojih dopire melodičan glas mujezina. Više dreka nego lijepa melodija - to je često pravi košmar za lokalne vjernike. 

„Moram to da slušam pet puta dnevno. Poprilično me ometa tokom molitve. Znam da se imam trudi, ali jednostavno nije prijatno za slušanje", kaže jedan od vjernika.  

Broj žalbi se smanjio 

Ipak, i za to postoji rješenje. Glavni istanbulski muftija Mustafa Kagrici otvorio je školu za melodičnost glasa za lokalne imame u namjeri da poboljšaju  melodičnost svojih glasova. Otkada je škola otvorena, broj žalbi zbog loše melodičnosti glasa značajno se smanjio. 

„Nastojimo da pomognemo svim imamima i mulama da poprave svoju melodičnost. Naravno, ima i onih kojima nema pomoći, bez obzira na trud. Zato preko radija povezujemo njihove džamije sa centralnom odakle se čuje lijep glas mujezina", kaže Kagrici. 

Muftija dodaje da se, osim poboljšanja melodičnosti glasa, lokalnim imamima na časovima uliva i veće samopouzdanje. To je svakako dobra vijest za one koji žive u gradu gdje vas budi, ne pijetao, a ni cvrkut ptica, već čovjek, svojim učenjem ezana.

(www.dw-world.de)