A+ A A-

Susret profesora teoloških fakulteta u Ljubljani

Ljubljana, 14. maj 2010. godine, (MINAS) - U petak, 14. maja 2010. godine, organiziran je susret profesora Fakulteta islamskih nauka sa profesorima Teološkog fakulteta u Ljubljani. Susret je organiziran na Teološkom fakultetu u Ljubljani. Delegaciju iz Sarajeva predvodio je dekan prof. dr. Ismet Bušatlić. Zajedno sa dekanom bili su i prof. dr. Enes Karić i prof. dr. Adnan Silajdžić. U ime domaćina spomenutu delegaciju primio je dekan Teološkog fakulteta prof. dr. Stanko Gerjolj, prof. dr. Drago Ocvirk, prof. dr. Janez Juhant, prof. dr. Marjana Hercet i prof. dr. Mari Osredkar. Susretu su prisustvovali i muftija dr. Nedžad Grabus i sekretar IZ-e u Sloveniji Nevzet Porić.

P1040130

To je bio prvi susret na kojem su dekani zajedno sa profesorima progovorili nekoliko riječi o svojim fakultetima i programima koje izvode. Najviše zanimanja su pokazali profesori Teološkog fakulteta za program Diploma u islamskim naukama koji se izvodi na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Vjerovatno će se neki profesori iz Ljubljani upisati na spomenuti program. Također se govorilo o suradnji sa drugim fakultetima po svijetu kao i o izmjeni literature, odnosno udžbenika koje studenti koriste prilikom studija. Predstavnici oba fakulteta razmislit će o mogućem sudjelovanju pri nekim projektima Evropske unije.

Muftija dr. Nedžad Grabus izrazio je svoje zadovoljstvo što je došlo do ovog važnog susreta. Kazao je također da Islamska zajednica u Sloveniji nema ambicija za formalno obrazovanje. Zato je važno da imaju profesori sa FIN-a kontakte sa profesorima Teološkog fakulteta u Ljubljani. Po njegovom mišljenju, veliki je izazov organizirati islamsko djelovanje za grupu muslimana koja je rođena u Sloveniji. Predstavnici Rimokatoličke crkve nekoliko puta su naglasili da je dobro to što nastojimo uraditi u Islamskoj zajednici, misleći na izgradnju džamiju. Tek nakon izgradnje džamije mnogo će se lakše raditi i djelovati. U Sloveniji su većinom muslimani koji pripadaju osmanskom razumijevanju islama. Zato je važno imati suradnju sa profesorima koji poučavaju takvu vrstu razumijevanja islama.

Potom su profesori iz Sarajeva posjetili zemljište gdje će se graditi džamija u Ljubljani, a nakon toga obavili su džumu-namaz u mesdžidu u Ljubljani. Okupljenim džematlijama prije početka džume-namaza obratili su se dekan prof. dr. Ismet Bušatlić i prof. dr. Enes Karić.