A+ A A-

Beč: Međunarodna „Konferencija imama u Evropi"

U organizaciji Islamske Zajednice Austrije u periodu od 13 do 16. maja 2010. godine održana je treća u nizu internacionalna „Konferencija imama u Evropi". Pokrovitelj je bilo resorno ministarstvo i vlada Republike Austrije.

konf-bec-2010

Ispred Rijaseta Islamske Zajednice Bosne i Hercegovine na konferenciji je sudjelovao rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu  Mr. Mirsad ef. Kalajdžić u pratnji sekretara Mirnesa Lemeša.

Islamsku Zajednicu Bošnjaka Hrvatske predstavljao je muftija Ševko ef. Omerbašić, IZ Slovenije Ibrahim ef. Malanović, IZ Sandžaka dr. Mevlud Dudić i dr. Almir Pramerković, te Islamski centar u Mostaru mr. Salih ef. Čolaković.

Na konferenciji je sudjelovalo 150 učesnika iz oko 40 evropskih zemalja. Najveći broj imama je bio iz zemalja Zapadne Evrope među kojima i petnaest naših, koji rade i djeluju u bošnjačkim džematima širom Austrije.

U Federalnom ministarstvu Vanjskih poslova Austrije konferenciju je otvorio ministar vanjskih poslova gos. Dr. Michael Spindelegger. Konferencija je polučila određene rezultate od kojih se neki  nalaze u završnim odredbama koji su ušli u zaključke.

Na press konferenciji koja je održana u nedjelju 16.05.2010. godine sa početkom u 10 h., od strane organizatora, bilo je pozvano samo nekoliko učesnika među kojima su bili i Mr. Mirsad ef. Kalajdžić i muftija Ševko ef. Omerbašić.

konf-bec-2010-1

Svoje prisustvo u Beču rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu je iskoristio da se susretne sa svim našim imamima u Beču, te da obiđe nekoliko džemata kao što su „Gazi Husrev-beg", „Bosna" i „Ebu Hanife". Na džuma namazu Mr. Mirsad ef. je bio hatib u džematu „Bosna".  Pozvao je džematlije da vode računa o svojim džematima, međusobnim odnosima uz uvažavanje jednih prema drugim i da nikada ne dozvole razdore i cijepanje džemata, koji  se obično pravdaju neslaganjem sa imamom, odborom ili dijelom džamijskog odbora. Nijedan objekat nije vrijedan podjele muslimana. Na kraju je čestitao džematu na uspješno provedenom konkursu za izbor imama, te najavio skorašnji dolazak mladog, obrazovanog imama Senad ef. Kusura u ovaj džemat.