A+ A A-

Fatmir Alispahić: Prvi autorski godišnjak

Godisnjak_NASLOVNAIzdavačka kuća „Off-set" iz Tuzle, dva mjeseca nakon „Reisofobije", objavila je novu knjigu Fatmira Alispahića, pod naslovom „Godišnjak 2009", a riječ je o zborniku 33 komentara i analize aktuelnih događaja u prošloj godini, 29 ilustriranih medijskih izvještaja sa predavanja i tribina Fatmira Alispahića (iz Jablanice, Goražda, Gradačca, Zenice, Vogošće, Visokog, Beča, Klagenfurta, Gornjeg Vakufa, Prozora, Janje, Bužima, Kladnja, Brčkog, Berlina, Sanskog Mosta, te više puta Sarajeva, Tuzle i Mostara), dvadesetak apela, reagiranja i izvoda iz tv intervjua, te dvadesetak faksimila iz novina, među kojima i tri novinske duplerice sa gostovanja Fatmira Alispahića u Berlinu i Beču. Predstavljene su i dvije izložbe koje su imale cyber prezentaciju. 

Predgovor za „Godišnjak 2009" akademika Muhameda Filipovića 

Akademik Muhamed Filipović u svome predgovoru za ovu knjigu kaže da je „naša, a vjerojatno i regionalna publicistika, dobila prvi autorski godišnjak", te kaže kako „ne pamti da je i jedan autor sačinio godišnjak od svojih tekstova, polemika, televizijskih intervjua, apela i reagiranja, tribina i predavanja, nastupa na protesnim skupovima i mitinzima, novinskih isječaka, pa i duplerica koje su o njegovim aktivnostima objavljivane u štampi".

- „Ovo pišem da bih izrazio svoje zadovoljstvo jednom novom pojavom u našem intelektualnom i javnom životu, a to je godišnjak javnog djelovanja Fatmira Alispahića, jednog od naših najaktivnijih javnih radnika, koji se od većine ostalih odlikuje jasnim stavovima i odsustvom svake mimikrije, toliko uobičajene u našem intelektualnom svijetu. Institucije prave godišnjake, kao preglede svojih godišnjih aktivnosti. Pojedinci rijetko imaju stvaralački i sadržajno dinamične godine koje bi zavređivale da budu bilježene u formi godišnjaka. Kod nas su rijetki intelektualci, neovisni i nestranački, koji iskazuju toliki stupanj angažiranosti, i koji se toliko susreću s narodom, Godisnjak_POLEDJINAkoliko je to 2000-tih godina činio Fatmir Alispahić" - napisao je, između ostalog, akademik Muhamed Filipović.

Akademik Filipović u jednom dijelu predgovora analizira društveni status autora iza čijeg anagažmana „nije stajala ni jedna od struktura aktuelne moći u Bosni i Hercegovini", te kaže da „upravo ta činjenica legitimira domoljublje kao osnovnu pokretačku energiju Fatmira Alispahića".

- „Zato je jedna Fatmirova godina zavrijedila da bude zabilježena u formi godišnjaka, koji ostvaruje smisao i kao zapis o jednom posebnom pregnuću, a i kao uzor intelektualnog aktivizma. Zanimljivo je pratiti i kako autor koji je obilno klevetan kao tzv. vehabija, antisemita, ultradesničar, fašista i sl., za kojeg magazin „Dani" traže zatvorsku kaznu od jedne do pet godina, organizira akciju čišćenja Jevrejskog groblja, priređuje cyber izložbe kojima slavi antifašizam i zajedništvo i na svakom koraku govori o toleranciji, ali, istovremeno i razotkriva potlačenost bošnjačkog naroda, što je očito njegov najveći grijeh.U društvu kakvo je naše sadašnje i među intelektualcima i moćnicima kakve mi imamo, časno je biti Fatmir Alispahić" - zaključuje akademik Muhamed Filipović.

„Godišnjak 2009" će uskoro biti dostupan u PDF formatu na nekoliko internet sajtova.