A+ A A-

Ljubljana: Znanstveni skup „Sa dijalogom do međusobnog poštovanja"

LjubljanaKulturno-obrazovni zavod Averroes Ljubljana organizira jednodnevni međunarodni znanstveni skup na temu »Sa dijalogom do međusobnog poštovanja«. U uvodnom dijelu, u ime Vlade Republike Slovenije, prisutne će pozdraviti državni sekretar g. Jožef Školč, zatim ljubljanski gradonačelnik g. Zoran Janković i muftija ljubljanski dr. Nedžad Grabus. Ciljevi ovog skupa jesu izmjena mišljenja, ideja i iznalaženje prijedloga za kratkoročni i dugoročni razvoj literature iz područja islama u slovenskom jeziku kao i kritični i analitički pogled dosadašnjeg rada na tom polju. Na skupu će sudjelovati znanstvenici iz Slovenije i Bosne i Hercegovine, a skup će se održati u četvrtak 13. maja 2010. godine, u Grand hotelu Union - Executive u Ljubljani. 

Na slovenskom jeziku izdano je više naslova koji obrađuju teme s područja islama. Najviše ih je prevedeno sa svjetskih jezika. U proteklim godinama, kao i na drugim jezicima, prevlađuju djela koja su inspirirana tematikama koje su posljedica rasprava o ideji ljudskih prava, sukoba civilizacija, odnosa između islamu i kršćanstva, rasprave o ulozi vjere u društvu i slično. Zbog toga što nikad u Sloveniji nije bilo organizirano nešto slično što bi omogućilo uvid u sadašnje težnje i smjernice u akademskom i javnom diskursu s tog područja, Zavod Averroes organizira znanstveni skup na kojem će se u otvorenoj  i dialoškoj atmosferi analizirati postojeća literatura i ideje sa historijskih, socioloških, medijskih, filozofskih, teoloških i drugih područja kako bi doprinijeli boljem razumijevanju i kontekstualizaciji tih pitanja u znanstvenom i javnom životu. 

Na međunarodnom znanstvenom skupu sudjelovat će dr. Anja Zalta Bratuž, dr. Drago Ocvirk, dr. Dragan Potočnik, dr. Janez Juhant, dr. Enes Karić, dr. Ismet Bušatlić, dr. Adnan Silajdžić, dr. Jonatan Vinkler, dr. Mateja Ratej, dr. Nadja Furlan Štante i muftija dr. Nedžad Grabus.