A+ A A-

Predstavljanje„Reisofobije" u Mostaru

Reisofobija-koricaKnjiga Fatmira Alispahića „Reisofobija" doživjet će svoje prvo javno predstavljanje u Mostaru u okviru 35. manifestacije „Dani mevluda i zikra 2010". Promocija će se održati u mostarskom Narodnom pozorištu, u četvrtak, 6. maja, u 20 sati.  

„Reisofobija" autora bosanskog i tuzlanskog publiciste Fatmira Alispahića u izdanju izdavačke kuće „OFF-SET" iz Tuzle, obrađuje medijske napade na instituciju reisu-l-uleme i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i predstavlja selektivnu analizu tretmana reisu-l-uleme i islamskih vrijednosti u medijima za period 2004-2009. godine. To je svjedočanstvo o nečuvenoj medijskoj islamofobiji u Bosni i Hercegovini, ali je istovremeno i zapis o jednom autoru koji, uživajući blagodati lične i intelektualne slobode, otvoreno i bez strahova promišlja i štiti vlastite vjerske, kulturne i nacionalne vrijednosti.

Po prvi put u povijesti Islamske zajednice i bošnjačkog naroda jedan nezavisan autor analizira medijski tretman Islamske zajednice i institucije reisu-l-uleme, gdje se dokumentira vrsta i karakter odnosa medija u Bosni i Hercegovini prema Islamskoj zajednici i reisu-l-ulemi i konstatira da su zlonamjerni napadi i omalovažavanja institucije reisu-l-uleme u takozvanim nezavisnim medijima jednaki napadima i omalovažavanjima vjerske, kulturne i nacionalne časti Bošnjaka. Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je uzet samo kao živi primjer kampanje koja traje mjesecima i godinama na očigled nadležnih državnih institucija i nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava. Za autora knjige je posebno intrigantna primjetna šutnja političkih dužnosnika u Bošnjaka.

Fatmir Alispahić knjigom „Reisofobija" pomaže da se lakše prepoznaju zagovornici i promotori istinskih demokratskih vrijednosti u svoj njihovoj kompleksnosti i jednakog medijskog tretmana uvijek i na svakom mjestu različitih društvenih grupa. Također knjiga pomaže Bošnjacima da prepoznaju važnost nepristrasnog medija i promocije vlastitog glasa u javnosti.

Knjiga "Reisofobija" je izašla iz štampe početkom aprila 2010. godine.