A+ A A-

Sergija za džamiju u Diviču kod Zvornika

divic-zvornikU okviru obilježavanja 7. maja - Dana džamija u svim džematima će u petak (07.05.2010. godine) poslije džume namaza biti organizirana sergija za pomoć u izgradnji džamije u Diviču kod Zvornika.

Džamija u Diviču je srušena 1992. godine, a njezina imama, kao i sve muškarce iz džemata, srpski vojnici su odveli u logor u Karakaju, potom u Batković, te u druge srpske kazamate. Iz ovog naselja ubijeno je oko 4.000 Bošnjaka.

Odlukom Skupštine opštine Zvornik, 24. aprila 1996. godine, zemljište na kome je bila džamija, dodijeljeno je Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Tokom 1996. godine na temeljima džamije izgrađena je crkva. Na sjednici održanoj 24. februara prošle godine, Skupština opštine Zvornik, donijela je odluku da se vakufsko zemljište na kome je bila džamija vrati ranijem vlasniku, Islamskoj zajednici Zvornika.

Nedugo nakon vraćanja zemljišta, 23. marta prošle godine, počelo je uklanjanje bespravno izgrađene crkve. Nekoliko mjeseci poslije, počela je izgradnja džamije u Diviču, koja će sa malim korekcijama u projektu, biti ista kao i prijeratna.

Konture džamije u Diviču sada su vidljive a radovi odmiču planiranom dinamikom i nadati se da će muslimani svojim prilozima uspješno pomoći i pratiti ovaj značajan projekat.