A+ A A-

„Najmlađi bosanski hafiz" - manifestacija koja je preporodila Bihać

U Bihaću je u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Bihać 16. i 17. aprila organizirana manifestacija „Najmlađi bosanski hafiz".

Tako je u petak, 16. aprila, u okviru ove manifestacije upriličena veče ilahija i kasida. Gosti večeri su bili Hor Ak-Saray iz Kaknja, Mirsad Šehić, bišćanin sa posebnim darom za ilahiju, te Sinanudin Bajrić, jedan od najmilozvučnijih glasova sa ovih područja. Prekrasna scena, prepuna sala Doma kulture, izuzetno uvježbane ilahije gostiju i puna srca prisutnih su krasile ambijent te večeri. U istoj manifestaciji organizator je u goste pozvao hafiza dr. Džemaila ef. Ibranovića, imama Šarene džamije iz Travnika i prof. Rifeta ef. Šahinovića, profesora u medresi Džemaludin ef. Čaušević, da kao urednici i autori brojnih tekstova časopisa „Semerkand" upute nekoliko savjeta i poruka prisutnima na toj izuzetnoj svečanosti.

Manifestacija-bihac-2

Promocija najmlađeg hafiza u BiH

Prije manje od godinu dana Bihać je dobio prvog hafiza nakon više od 70 godina Abdurrahmana ef. Osmanovića. Prije tačno četiri mjeseca je bila promocija drugog Bihaćkog hafiza Adisa ef. Baručića, a 17. aprila, u prepunoj džamiji Fethija u centru Bihaća je promoviran i treći, trenuto najmlađi hafiz u BiH, Emrah Litrić. Emrah je sedmi razred osnovne škole i ima 13 godina.

Odavno nisam vidio ljude tako radosne, sa očima punih suza, sa morem pozitivnih emocija kao taj dan u Fethiji. Devet hafiza u jednoj džamiji je vjerovatno bio dodatni razlog da je Allah, dž.š., počastio prisutne sa tim osjećajima. (Hafizi koji su bili prisutni: Mensur Malkić, Sulejman Bugari, Suad Šahinović, Džemail Ibranović, Sabahudin Hašić, Abdurrahman Osmanović, Adis Baručić, Irahim Bektaš i Emrah Litrić)

Govoreći o mladom hafizu Emrahu njegov muhaffiz Enver ef. Morankić je rekao:

„Imam 35 godina staža u imamskom poslu. Nikada nisam imao ovakvog učenika u mektebu. Manifestacija-bihacI da nije postao hafiz on bi zaslužio najveću ocjenu. Kod nas u IZ-i nema jubilarnih nagrada kao u nekim drugim institucijama. Ali, ja sam je, hvala Bogu, dobio. Emrah je moja najveća jubilarna nagrada!" - naglasio je zagušen u suzama ef. Morankić.

Muftija Hasan ef. Makić je govorio o važnosti da djeca provode vrijeme uz Kur'an, te pohvalio glavnog imama Mensura ef. Ćehića i njegove saradnike za pokretanje Škole hifza, koja hvala Bogu svakim danom postaje sve popularnija i posjećenija.

Posebno dirljivo obraćanje je imao izaslanik reisu l-uleme hafiz Mensur ef. Malkić, te je govorio o Emrahovom ocu Mirsadu koji je svaki put, kada bi njegov sin krenuo da uđe u prostoriju u kojoj ga je komisija preslušavala, govorio: „Ti sine idi, a babo će učiti dovu!" Govorio je o važnosti hifza, blagodati i milosti Allahove za ovaj grad i cijelu zemlju.

Prije uručivanja hafiske diplome koju je uručio Mensur ef. Malkić i plakete Medžlisa IZ-e Bihać koju je uručio Mensur ef. Ćehić prisutni hafizi su proučili po jedno ašere, kako je to običaj na ovakvim svečanostima.

 

Šlag na tortu je stavio hafiz Bugari

Dvije prethodne manifestacije su dobile najveće ocjene, a treća, druženje sa hafizom Sulejmanom Bugarijem, je prethodno ocijenjena sa najvećom. Domu kulture, koji je pola sata prije početka bio ispunjen do posljednjeg mjesta, je nagovještavalo još jedno posebno osvježenje za ovaj grad.

O veličanstvenosti ovih događaja hafiz Bugari, iako ima priliku da mnogo putuje i da učestvuje na različitim svečanostima i manifestacijama, nije skrivao svoja osjećanja i svoje impresije ovim pozitivnim pomacima i aktivnostima medžlisa IZ-e Bihać.

Govorio je o optimizmu, nadi, dobroti i iskrenosti u komunikaciji, a reakcije na njegovo izlaganje su bile kao i uvijek: odlične i sa posebnim oduševljenjem prihvaćene.

U uvodnom selamu glavni imam Mensur ef. Ćehić je rekao: „Neko mi je sinoć rekao da je nešto lijepo `puklo` u Bihaću. Ja obećevam da je ovo tek početak i da ćemo ubuduće raditi ovakve stvari, a smutljivcima i lažovima zatvarati usta našim iskrenim i predanim radom."

Manifestacija-bihac-1

Medžlisu IZ-e Bihać ponovo sve čestitke i želja da ovakvih događaja bude što češće, jer to gradu Bihaću treba, jer to Bišćani zaslužuju.

Nazif Horozović