A+ A A-

Tribina Džemaludina Latića: Odgajati i tuđu kao vlastitu djecu

„Cvjetovi iz Muhamedove a.s. bašče" knjiga hadisa Muhameda Jusufa Kandehlevija u prijevodu i stručnoj obradi prof.dr. Džemaludina Latića sinoć je promovirana u Jablanici u sklopu programa manifestacije Dani mevluda i zikra Blagaj 2010. godine. Ovo jedinstveno naučno djelo koje podcrtava i odgaja karakternost pobjedonosne generacije muslimana i na ovom i na budućem svijetu pored dr. Latića Jablaničanima je predstavio i mostarski muftija h.Seid ef. Smajkić. „Realizirajući programe ovogodišnje manifestacije Dani muvluda i zikra cilj nam je da iskonske vrijednosti i duh na kojima je utemeljeno i počiva tradicionalno okupljanje  na vrelu Bune prenesemo i u vaš grad, da se i ovdje čuje riječ naše uleme poput prof. Latića koji, ne samo da se temeljito bavi naučnim i književnim radom, već svojim prisustvom u printanim medijima protežira ideju očuvanja bošnjačko-muslimanskog izvornog identiteta.", kazao je muftija. Predstavljajući sadržaj same knjige muftija je kazao kako su u njoj sadržani hadisi Božjeg poslanika čiji sadržaj i karakter oslikavaju životne situacije kroz koje prolazimo od rođenja do smrti. „Knjiga nam donosi pravila kako da se ponašamo tokom čitavog života.", zaključio je muftija Smajkić.

tribina-latic-2101

 „Knjiga Muhameda Jusufa kandehlevija koju sam želio približiti bosanskohercegovačkim muslimanima je blago Muhameda a.s. i uloženim trudom želim sticati svoje mjesto na onom svijetu.", o razlozima priređivanja knjige na bosanski jezik kazao je prof.dr. Džemaludin Latić.  Latić je potom ustvrdio kako naš narod tokom cjelokupne svoje povijesti, pune ratova i stradanja, nije imao mogućnosti i vremena da nauči sve o svojoj vjeri.

„Zbog stalnih pritisaka proteklog stoljeća na naše biće izgubili smo osjećaj za izučavanje hadisa i njegovog značaja za našu tradiciju.", istakao je profesor Latić.  Potkrepljujući ovu tezu mišljenjem Muhameda Asada kako zdravlje jednog naroda zavisi o tome koliko je sunet Muhameda a.s. u njemu prisutan Latić je zaključio kako bosanskohercegovački muslimani  tek sada prave kopču sa našom starom ulemom koja je znala i iskreno živila sunet.

Pozivajući prisutne na aktivno slijeđenje suneta na način kako su to činili naši stari alimi, generacije predanih muslimana, tabiina i ashaba Latić je posebnu akcentirao potrebu temeljitog odgajanja naše djece ali i djece iz komišiluka iz mahale, jer , kako je kazao, „i ona su naša djeca i na njih musliman treba gledati kao na svoju rođenu djecu."

Preporučujući porodično čitanje knjige, zapravo preporučujući učenje hadisa Muhameda a.s. Džemaludin Latić je naglasio i važnost  izgradnje osobina prema preporukama poslanika Islama, a ne radi samog teorijskog znanja koje bi u tom slučaju sunet pretvorilo u „sunetologiju", ili čistu teorijsku raspravu.  

Hasan Eminović