A+ A A-

Potočari: Ove godine ukop oko 800 ubijenih Srebreničana

srebrenica-tabuti-2Na prvom sastanku Organizacionog odbora za obilježavanje 15. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice koji je održan juče (21. aprila) za predsjednika je izabran Osman Suljić, načelnik opštine Srebrenica.

Dati su prijedlozi za formiranje radnih grupa i odbora za realizaciju kompletnog programa obilježavanja godišnjice genocida, bez preciziranja konkretnih aktivnosti.

Sadik Selimović, član ekspertnog tima za traženje nestalih BiH, izjavio je da je do sada identifikovano 527 žrtava, a u naredna dva mjeseca taj broj kretat će se od 700 do 800 i svi će biti sahranjeni u Memorijalnom centru 11. jula.

Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja "Srebreničke majke", istakla je da mediji navode kako u Memorijalnom centru ima i onih koji ne bi trebali tu da budu sahranjeni.

Takvih ima 75. Svi su oni žrtve genocida. Ubijeni su u ratnom periodu, a kad su pronađeni u masovnim grobnicama neke majke su insistirale da se njihovi najmiliji zajedno s onim koji su nastradali u genocidu jula 1995. godine.

Tih 75 osoba ne nalaze se na spisku ubijenih koji je postavljen oko musale i postoji ideja da se njihovi posmrtni ostaci izmjeste na lokaciju u blizini Memorijalnog centra.

Ona je naglasila da će se ubuduće voditi računa da u kompleksu Memorijalnog centra budu sahranjene samo žrtve ubijene jula 1995. godine.

(FENA)