A+ A A-

Dobrovoljačka je posljedica otmice predsjednika Izetbegovića

dobrovoljacka-92Događaj u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu od prije 18 godina povezan je i posljedica je otmice tadašnjeg predsjednika R BiH Alije Izetbegovića od strane Jugoslovenske armije.

Ovo se kaže u saopćenju Bošnjačke asocijacije 33 i nastavlja:  „Treba znati da je Sarajevo toga dana bilo pod paljbom sa svih kota koje su držale paravojne snage, da su poginuli mnogi civili i da je učinjena velika materijalna šteta. Politiziranje tzv. slučaja Dobrovoljačka od strane Nikole Špirića i njemu sličnih političara neće promijeniti historiju. Možda će neke interpretacije zamagliti istinu. Ali je neće promijeniti. Bosanci su izvojevali pobjedu, čistu kao suza, kakva je naša borba i bila. Pa i u slučaju Dobrovoljačke ulice."

Bošnjačka asocijacija 33 u svom saopćenju ocijenila je skandaloznim ponašanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića  u kontekstu posjete hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Bosni i Hercegovini, smatrajući da je kao bosanskohercegovački zvaničnik Špirić bio dužan da se u interesu države sastane sa stranim dužnosnicima. Dalje se navodi da Špirićev „kaubojski gest prilikom prve posjete dr. Josipovića našoj domovini je neprimjeren i ruši ugled BiH",  čime je učinjena šteta državi BiH.

- Špirić bi, ukoliko ima imalo morala, trebao ponuditi ostavku, zbog neprimjerene geste. Ne mislimo da će je dati. Samo kažemo da bi moralna osoba to uradila, smatra Bošnjačka asocijacija 33 u svom saopćenju.