A+ A A-

Potočari: Održan sastanak vjeroučitelja Muftijstva tuzlanskog

U nedjelju, 11. aprila 2010. godine, u Potočarima u upravnoj zgradi Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari održan je sastanak vjeroučitelja Muftijstva tuzlanskog. Sastanku je prisustvovalo preko pedeset vjeroučitelja, a u prijatnoj atmosferi inicirana je ideja o formiranju udruženja vjeroučitelja islamske vjeronauke na nivou BiH.

Vjeroucitelji-Potocari-2010-1

Ispred organizatora, Muftijstva tuzlanskog, obratio se Bekir ef. Šabić, a pored njega referate su podnijeli i prof. Samir Dedić koji je kazivao o statusu vjeronauke i značaju vjeronauke kao predmeta u Evropskoj zajednici i mr.sci. Emir Džambegović koji je govorio o važnosti učestvovanju vjeroučitelja u javnom diskursu.

Nakon sastanka, u kompleksu memorijalnog centra, vjeroučitelji su poslije podne namaza proučili tevhid za žrtve genocida Srebrenice. Imam Damir ef. Peštalić, koji je kao domaćin prisustvovao i sastanku vjeroučitelja, zahvalio se na posjeti i trudu vjeroučitelja da se održi sjećanje na žrtve genocida, koji su sa učenicima na ekskurzijama česti posjetioci, te dodao: 

"Mi uvijek kažemo, kada neko dođe da nas obiđe, da je najviše što može da uradi upravo to da nas posjeti, vidi, bude sa povratnicima, da je to najveća pomoć koju može dati Srebrenici."

Vjeroucitelji-Potocari-2010

Vjeroučitelji su nakon toga potpisali peticiju za podizanje tužbe protiv Karle del Ponte zbog skidanja oznake sa tajnih dokumenata i uništenja dokaznog materijala, koju je organizovalo Udruženje građana "Srebreničke majke" Srebrenica. Uslijedila je posjeta igralištu Pustopolje u Novoj Kasabi, koje je bilo otvoreni logor za Srebreničane i Musa-pašinoj džamiji (1643.)  u Novoj Kasabi, čija je obnova (rekonstrukcija) u toku.