A+ A A-

7. masovna dženaza u Vlasenici

Masovna_dzenazaU povodu masovne dženaze za žrtve genocida 1992.-95, u opštini Vasenica zakazane za 24.04.2010. godine ( subota ) na Memorijalu «Rakita» Memorijalni Centar, u Muftijstvu tuzlanskom dana 07.04.2010. godine održana je konstituirajuća sjednica Organizacionog Odbora za ukop žrtava.
Radi se o kontinuiranoj i planskoj aktivnosti 7. masovnoj dženazi identifikovanih Bošnjaka Vlasenice, do danas.

Ovom sastanku prethodio je sastanak održan 13.03.2010. godine u organizaciji Federalnog Ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice u Sarajevu, sa predstavnicima opština Vlasenica, Bratunac, Zvornik, Brčko i Prijedor.

Pored formiranja Organizacionog odbora za ukop a u sklupu istog i sedam pododbora:
- pododbor za identifikaciju, pododbor za vjerske aktivnosti, medijsko predstavljanje, uredjenje lokacije, kontakte sa nadležnim institucijama, pododbor za planiranje budžeta i pododbor za sigurnost i saobraćaj, zaključeno je da se sve aktivnosti usmjeravaju na Medžlise Islamske zajednice preko kojih će biti i realizovana i neophodna finansijska sredstva.

Očekujemo masovni odziv i neposredno učešće članova porodica, pojedinaca i predstavnika institucija vlasti za dostojanstvenije obilježavanje planirane dženaze, kaže se u saopćenju koje je potpisao Mujo Hadžiomerović, predsjednik Organizacionog odbora za dženazu u Vlasenici.

(www.bosnjaci.net)