A+ A A-

U Ljubuškom držana sjednica Savjeta muftije mostarskog

U Ljubuškom je 15.04.1431.h.g./ 31.03.2010.godine održana je redovna sjednica Savjeta muftije mostarskog. Na sjednici je razmatrana i usvojena dinamika predstojećih aktivnosti u okviru manifestacije ''Dani mevluda i zikra 2010'' koja počinje 19.04.2010.godine; takmičenja iz mektebske nastave i islamske vjeronauke, te otvorenja džamija. Pored toga, na sjednici je razmatrano niz tekućih pitanja gdje je posebno naglašena neophodnost dosljedne primjene svih smjernica viših organa Islamske zajednice.

Ljubuski-sjednica1

Inače u Ljubuškom, koji se nalazi na samoj granici sa Republikom Hrvatskom i koji se može ponositi sa svojim slavnim predcima Kapetanovića, Mesihovića, Sadikovića itd, danas živi 200 porodica sa 471 članom. Od oktobra 2003.godine u Ljubuškom radi kao imam i v.d.glavnog imama Šemso ef. Germić, čije je prisustvo značajno doprinijelo oživljavanju islamskog duha na ovom području, gdje je obnovljeno šest džamija čime su stvoreni adekvatni uvjeti za odvijanje vjerskog života.

Ljubuski-sjendnica2

Velike zasluge u svim ovim aktivnostima imao je i ima predsjednik Izvršnog odbora Mumin Elezović, te predsjednik džemata u gradu Tarik Mujanović. Valja naglasiti kako su raseljeni Ljubušaci diljem bijelog svijeta aktivno uključeni u sve aktivnosti koje se provode u ovom Medžlisu.

Nakon održane sjednice članovi Savjeta su posjetili obnovljenu džamiju Ali-bega Kapetanovića u Vitini gdje su klanjali podne namaz i koja će, ako Bog da, 10. jula biti svečano i otvorena.