A+ A A-

U Bosanskoj Gradiški održana priredba ''Mekteb u srcima djece''

U subotu 27.3.2010. godine bilo je uistinu svečano na održanoj priredbi pod nazivom ''Mekteb u srcima djece''  u organizaciji VP službe Medžlisa IZ-e Bosanska Gradiška, i to, džemata Tekija, Obradovac i Čatrnja. Mnoštvo mektepske djece iz ova tri džemata, koji su prisustvovali ovoj priredbi imali su priliku poslušati niz poučnih predavanja, recitacija kao i pogledati dramsku predstavu, koja je zasigurno izazvala veliko interesovanje svih prisutnih, a posebno onih najmlađih.

IMG_0898

Na početku programa prisutnima se obratio H. Zejnil ef. Latifović, glavni imam Medžlisa pohvaljujući organizatore ovog programa te ukazujući na važnost ovakvih susreta kao i mektepske nastave u odgoju djece. U prilično zabavnom tonu, Glavni imam je razgovarao sa mektebskom djecom. Nakon ovog izlaganja imama djeca su poslušala i predavanje od strane Eldine Mujinović, nastavnice islamske vjeronauke, koja je govorila o značaju vjeronauke u školama. Nakon ovog predavanja prisutni su poslušali nekoliko recitacija, koje su pripremila mektepska djeca iz pomenuta tri džemata. Isto tako  poslušali su i nekoliko poetskih pjesama, gdje je za ovu priliku pripremila Suada Kovačević-Malkoč, pjesnikinja iz Rovina kod Bosanke Gradiške. Prisutnima se obratio i Feriz ef. Makić, gdje je kroz hadis Poslanika s.a.v.s.govorio o odnosu Muhammeda a.s. prema djeci.  Posebno je bio upečatljiv razgovor  sa djecom kojeg je pripremila Indira Alijević, psiholog u osnovnim školama u Kruškiku i Turjaku. Na svima zanimljiv način  govorila je o važnosti odgoja djece u savremenom društvu. Isto tako mektebska djeca su imala priliku poslušati nekoliko poučnih priča od strane Besim ef. Šepera i Armin ef. Duvnjaka. Nakon ovog dijela programa izvedena je predstava za mektepsku djecu. Zanimljiv nastup osvježio je na kraju sve prisutne kojeg su pripremili učenici mekteba, i to,  braća Miralem i Elhan Hasić.

IMG_0907

Ovaj vid organizacije mekteba pokazao se vrlo uspješnim i dobro osmišljenim, s toga i nada da će se  u budućnosti u okviru ''Dana mekteba'' održavati slične manifestacije. Moderator i voditelj ove priredbe bio je Senad Rekić. 

www.mizbosanskagradiska.com