A+ A A-

Modna revija savremene muslimanke

Ženska grupa BACA (Bosansko-Američka kulturna asocijacija) je u subotu 20. marta 2010. godine u prostorijama Islamskog kulturnog centra u Northbrooku ugostila Žensku grupu „HAIR" iz Grandi Rapidsa. Nakon zajedničkog ručka i podne namaza održan je program na kome su pored učenja Kur'ana i ilahija prisutnima se obratile i predstavile svoje programe predsjedavajuće Ženske grupe HAIR Azra Koro i Enisa Lindov i predsjednica Ženske grupe BACA Umija Cviko. Na temu značaja i djelovanja volonterskog rada i značaja uloge žene u zajednici svoja iskustva su ovom prilikom razmijenile i Nadira Agić, supruga glavnog Imama dr. Senada Agića, Rasema Dedić počasni član Ženske grupe BACA, Adela Sajdel Cerić direktor Chicago Film Festivala i Selma Kajević supruga generalnog konzula BiH Eldina Kajevića. 

IMG_1433

Program je završen sa vrlo interesantnom modnom revijom "Moderna muslimanka sa hidžabom" koju je pripremila koordinator omladinskog kruga iz Grand Rapids-a magistar muallima Amela Redžić. 

Na reviji su predstavljeni modeli prilagođeni svakoj prilici, svečanoj i svakodnevnoj.  Odjeća moderne muslimanke koja je izuzetno pristojna, a u isto vrijeme moderna, prema današnjim standardima. Cilj ove modne revije je bio pokazati kako muslimanka može biti moderna i elegantna. Većina kreacija se sastojala od kombinacija "mix and match", kako bi se ukazalo na veću mogućnost kombiniranja i korištenja istih stvari a da se svaki put izgleda drukčije. Značajno je istaći da svaki model može biti iskorišten ne samo za pokrivene muslimanke nego za svaku ženu koja želi da izgleda pristojno a istovremeno i lijepo. Modele su nosile članice omladinske grupe i članice udruženja Hair, kao i članice Ženske grupe BACA (Bosansko-Američka kulturna asocijacija). 

 

Volonterski rad ne izlazi iz mode

Tokom programa prisutnim se obratila i Nadira Agić:

Prije svega da Vas još jednom sve srdačno poselamim sa Esselamu alejkum!

Dozvolite mi da našim dragim gošćama iskažem zahvalnost što su,  radi Allahova zadovoljstva, a zarad ostvarenja zajedničkih ciljeva i interesa, našle vremena i uložile trud da nam budu musafiri.  Božiji poslanik a. s. nas u jednom svom hadisu obavještava da će dvjema osobama čak i poslanici zavidjeti - a to su oni koji su se u ime Allah voljeli i posjećivali, pa se nadam da se ovaj hadis odnosi i na sve članice ovih naših dviju grupa. 

Pripadati jednoj ovakvoj zajednici i djelovati u njoj meni zaista predstavlja i privilegiju i zadovoljstvo i čast. Otkako sam već 20-tak godina u Chicagu sebe sam čvrsto vezala za ovaj centar i ovu zajednicu i ovaj naš divni svijet, koji i ovdje daleko od svoje domovine,  nije zaboravio ni na svoju vjeru, ni jezik, ni kulturu ni naše divne adete. To mi je i bila inspiracija da i ja pružim sve od sebe i doprinesem radu ove zajednice, posebno  Ženske grupe BACA, čiji su rezultati nemjerljivi, aktivnosti nebrojive. Naše žene ma gdje da se nalaze pokazuju i dokazuju svoju požrtvovanost u cilju očuvanja naše bošnjačke duhovnosti i našeg bošnjačkog identita i u tome ih ni jedan muškarac ne može nadmašiti. Mi na svojim plećima nosimo puno veći teret i više obaveza i odgovornosti tim prije što živimo daleko od domovine i svoje matice. 

Kada god govorim o ženama ne mogu a da ne istaknem danas već poznatu  izjavu da "žene čine polovinu čovječanstva a da onu drugu polovinu one rađaju."  Na osnovu ove istine se može zaključiti koliko je važna uloga žene u jednoj zajednici i koliko je potrebno da svaka naša zajednica ima dobro organiziranu  asocijaciju žena. Ne zaboravite da su imena i naše domovine i zemlje domaćina ženskog roda - Bosna i Hercegovina i Amerika, a da se za Mekku kaže da je "Ummu-l-Kura", majka gradova. 

Uvijek sam, još od rane svoje mladosti, tragala da saznam gdje se krije genijalnost naše zemlje i porijekla. Tražila sam ih u našim visokim planinama, divnim rijekama, moru, ravnicama, ali ih nisam tamo našla. Tražila sam ih u arheološkim nalazima, muzejima, školama i fakultetima ali ih ni tamo nisam našla. Našla sam genijalnost naše zemlje i porijekla i shvatila ih tek onda kada sam pronašla grupu žena u ovoj džamiji s kojom sam mogla da volontiram za opće dobro. Kada nestane dobra u našim ženama, nestaće ove genijalnosti po kojoj se BiH prepoznaje vijekovima. Zato, ne dopustimo da se to nama dogodi. 

Posebno bih istakla da je od najveće važnosti odgoj i obrazovanje djece. I na tom planu, planu educiranja mlađih, naša uloga je nezamjenjiva. Majka je prvi učitelj čovjekov i s obzirom da je to Bogom data uloga, mi smo dužne da ovdje uložimo sve od sebe da svoju djecu otmemo iz zagrljaja asimilacije koja prijeti da nam ih otrgne od našeg divnog islamskog okvira življenja.

 Stoga, pružimo sve od sebe, pa i posljednji atom snage da našu djecu podučimo našoj vjeri, jeziku, kulturi, tradiciji. Ne žalimo i ne štedimo sebe kada su u pitanju naša djeca. Ovdje moram istaći naš ponos, našu subotnju školu, naš mekteb i dragu i pametnu djecu našu, naše savjesne roditelje, koji se maksimalno žrtvuju da bi njihovo dijete bilo sutra koristan član ove zajednice, kao i poštovane učitelje čije se zalaganje ne može ni izmjeriti ni platiti dunjalučkim sredstvima. 

Još da napomenemo da je za uspješno djelovanje jedne organizacije, volonterski rad najispravniji, općenito, a u dijasporalnim zajednicama neizbježan i nezamjenjiv. Još ako se ovaj volonterski tj. dobrovoljan rad ispoljava kroz formu timskoga tj. kolektivnog  nastupanja, onda su rezultati i kvalitetniji i draži. Da bi se ovakav rad odvijao u harmoniji i konstruktivnoj atmosferi potrebno mu je prilaziti tolerantno tako što se nećemo dijeliti ni po godinama starosti, ni po obrazovanju, ni po porijeklu već samo po lijepom nijjetu i plemenitom karakteru.  Čuvene su Poslanikove a.s. riječi kojima nas podstiče na zajednički, džematski ili kolektivni rad: "Allahova pomoć je uz one koji su u džematu." (Jedullaahi me'al-džemaa'ati) 

Danas smo se ovdje okupile da se upoznajemo, družimo, razmjenjujemo iskustva i da pogledamo jednu neobičnu modnu reviju. Moda se mijenja, ali ono što nikada ne izlazi iz mode je dobrovoljan, volonterski rad koji znaju cijeniti samo oni koji vjeruju u ahiretsku nagradu i Božije zadovoljstvo.

I na kraju, upućujemo molbu  Allahu dž.š. da nas On sve iz Svoje neizmjerne riznice dobra nagradi i na ovom i na budućem svijetu i da ovakvih programa bude diljem naše dijaspore. 

IMG_1441

Ponosna sam na odbor Ženske grupe BACA koji je učinio sve da ovaj program dovede do perfekcije i vrijedno je ovdje spomenuti njihova imena: Umija Cviko, Arnesa Omeragić, h. Ifeta Redžović, Jasna Jukić, Amina Ćimić, Dževada Arapović, Jasmina Mušić, Majda Džubur, Bahrija Imamović, Amira Krvavac i Hajrija Zec.

A. I.