A+ A A-

UN: Islamofobija je oblik diskriminacije

zgrada-un-nju-jorkVijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava jučer (25.03.2010. godine) je izglasalo rezoluciju kojom se osuđuje islamofobija, uključujući i zabranjivanje gradnje novih minareta. Prema pisanju francuske tiskovne agencije AFP, rezolucija "oštro osuđuje zabranu gradnje minareta uz džamije i sve druge nedavne diskriminacijske poteze". Prema pisanju dokumenta UN-a, među te poteze se ubrajaju manifesti islamofobije koji predstavljaju oštru suprotnost dužnosti poštovanja ljudskih prava.

Švicarska nije u Rezoluciji posebno naglašena, ali je UN referendum kojim su Švicarci 29. studenoga izglasali zabranu gradnje minareta, oštro osudio.

Rezoluciju koju je u ime Organizacije islamske konferencije uložio Pakistan, poduprle su 22 države, među njima i Kina, Kuba i afričke zemlje, dok je 17 zemalja glasalo protiv Rezolucije. Osam država je bilo suzdržano.

Predstavnici SAD-a, koji su skupa s EU-om bili protiv Rezolucije, naglasili su da je to "neučinkovit način rješavanja problema povezanih s diskriminacijom koji je moguće razumjeti i kao instrument nesuglasica". 

(www.index.hr)