A+ A A-

Doktorirao glavni imam MIZ Tuzla Amir-ef. Karić

dkt-diser-Amir-KaricNa Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, 20. marta 2010. godine održana je javna odbrana doktorske disertacije glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, Amira-ef. Karića o temi „Drušveno-politički položaj muslimanskih zajednica u zemljama Evropske unije- slučaj: Velika Britanija, Švedska, Njemačka ".

Predsjednik komisije bio je prof. dr. Safet Halilović a članovi komisije bili su  prof. dr. Fikret Karčić i prof. dr. Šaćir Filandra.

 Amir- ef. Karić rođen je 1971. godine u Gračanici, gdje je završio osnovnu školu, a potom upisao Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu.  Fakultet islamskih nauka završio je 1998. godine, a magistarski rad o temi „Panislamizam u političkom mišljenju Bošnjaka  u prvoj polovini 20. st." odbranio  je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 2005. godine.

Učestvovao je  na mnogim simpozijima i seminarima, a u okviru studijskih programa  2002. godine boravio je na univerzitetu  u Missouriju i 2004. godine na Cornell univerzitetu u Sjedinjenim američkim državama.  Od 1997- 2000 godine radio je kao profesor i odgajatelj u Behram-begovoj medresi, a potom  kao glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.  Autor je mnogobrojnih stručnih radova i eseja, preveo je dvije knjige, te  je autor knjige „Panislamizam u Bosni". 

Oženjen je i otac je troje djece.

„Amir-ef. Karić uspješno  je odbranio doktorsku disertaciju, te se na osnovu njegovog istraživanja može zaključiti da su islam i muslimani  u Evropi postali dio evropske društvene stvarnosti i odrednica koja utiče na dalje oblikovanje evropskog identiteta. Ali oni su istovremeno doživjeli  i određene transformacije,  nadopunjeni iskustvom življenja u Evropskoj uniji" , istakao je mentor prof. dr. Šaćir Filandra.

„Svojim dosadašnjim znanstvenim  radom, a posebno ovom disertacijom kandidat  Amir-ef. Karić je iskazao i potvrdio sklonost da se bavi  znanstvenim radom iz područja politologije",  zaključio  je na kraju  predsjednik komisije.