A+ A A-

IC Zagreb: Održano predavanje "Vjera je sigurnost i nada"

U okviru tradicionalne tribine "Dr. Sulejman Mašović", koja se četvrtkom održava u Kongresnoj dvorani Islamskog centra u Zagrebu, 18.03.2010.god., predavanje na temu "Vjera je sigurnost i nada" održao je glavni sarajevski imam mr.sc. Ferid ef. Dautović.

Oslanjajući se na tefsir Časnog Kur'ana magistar Dautović je, izrazito sadržajnim predavanjem, između ostalog, ukazao na vrijednosti koje vjera nudi čovjeku, naglasivši da je u vjeri nada i sigurnost, te da je vjerovanje prirodno stanje čovjeka.

IMG_2858

Predavač je također ukazao i na distinkciju između vjernika i onoga koji je Bogu nezahvalan, čime postaje nevjernikom, naglasivši da čovjek utječe na to da li će samo biti od onih koji su upućeni ili će svojim odgovorom na povjereni emanet, težiti da bude i vođen Pravim Putem.

Susret sa zagrebačkim džematom bio je i prilika da glavni sarajevski imam promovira svoju knjigu "Vjera je sigurnost i nada", koju je tijekom prošlogodišnjeg ramazana izdala izdavačka kuća Connectum, a koju su, sa zadovoljstvom, mnogi i priskrbili.

U drugom dijelu Tribine prisutni su upoznati sa aktivnostima najvećeg Medžlisa na području Rijaseta IZ-e u Bosni i Hercegovini, Medžlisa IZ-e Sarajevo. O strukturi, ustrojstvu i brojnim impozantnim djelatnostima Medžlisa govorio je zamjenik glavnog imama Malik ef. Šljivo. Prenoseći selame sarajevskih imama i muallima, koji se tradicionalno okupljaju srijedom na stručnom seminaru, Malik ef. je naglasio da su upravo imami i muallime nositelji najodgovornije i za očuvanje vjere najvažnije djelatnosti na kojima se temelji rad MIZ-e Sarajevo, a to je vjeronaučni rad.

IMG_2855

Među stotinu i trideset imama i muallima, koji djeluju na stotinu i četrdeset vjeronaučnih punktova, radeći sa više od 11 000 djece, posebno se ističu i dva "zagrebačka đaka", stalno zaposlena imama, Miralem ef. Babajić i Sabahudin ef. Botonjić, riječi su Malik ef. Šljive.

Uz obećanje da je gostovanje vodećih ljudi MIZ-e Sarajevo samo uvod u novu i plodonosniju suradnju između MIZ-e Zagreb i najvećeg Medžlisa u BiH, ovo lijepo druženje je privedeno kraju.

Lamija Alili