A+ A A-

Zahtjev za odštetu Bošnjacima u Sandžaku

Novi_PazarBošnjačka kulturna zajednica Sandžaka pozdravila je odluku po kojoj se porodici ubijenog Ivana Stambolića treba isplatiti 250.000 eura materijalne naknade.

S tim u vezi, BKZ uputila je i zahtjev nadležnim organima za isplatu materijalne nadoknade u istom iznosu za sve porodice otetih u Štrpcima i Sjeverinu. Zatražena je također i isplata adekvatne materijalne nadoknade za sve one koji su preživjeli fizičke torture i mučenja na Pešteri i drugim dijelovima Sandžaka pod čizmom Slobodana Miloševića.

- Svjesni smo da materijalne nadoknade, ma kog iznosa bile, ne mogu nadomjesiti duševni i fizički bol žrtava i njihovih najbližih, ali smo uvjereni da je ovo način jasne poruke raskida sa pojavom državnog terora nad građanima, kaže se između ostalog u saopćenju za javnost Bošnjačke kulturne zajednice. 

Bošnjačka kulturna zajednica je također uputila apel nadležnim organima da budu dosljedni civilizacijskom, moralnom i ustavnom načelu jednakosti svih ljudi a to znači i žrtava, bez obzira na vjeru, naciju ili društveni status.