A+ A A-

Sastanak direktora vakufskih direkcija BiH i Turske

Direktor Vakufske direkcije mr. Senaid Zajimović boravio je u višednevnoj posjeti Ankari, Republika Turska, kojom prilikom je imao niz značajnih susreta.

posjeta-turska-dir-vd-1

Direktor je posjetio reisu-l-ulemu Islamske zajednice Republike Turske dr. Ali Bardakoglua, zamjenika reisu-l-uleme dr. Mehmet Gormeza, generalnog direktora Direkcije vakufa gosp. Yusuf Beyazita, rektora Cankiri Karatekin univerziteta dr. Ali Ibrahima Savaša i direktora „IHH" organizacije gosp. Bulenta Yildirima.

posjeta-turska-dir-vd

Sa direktorom Direkcije vakufa Republike Turske gosp. Yusuf Beyazitom razmatrane su mogućnosti međusobne saradnje, a posebno dva projekta značajna za Vakufsku direkciju Sarajevo, i to; finansiranje rekonstrukcije Isa-begovog hamama u Sarajevu i prikupljanje arhivske građe o vakufima koji datiraju iz doba turske vladavine u BiH. Gosp. Beyazit je obećao da će Direkcija vakufa Turske finansirati rekonstrukciju hamama, a po pitanju prikupljanja arhivske građe dogovoreno je formiranje tima stručnjaka koji će raditi na prikupljanju arhivske građe. Ovaj cjelokupan projekat arhivske građe će finansirati Direkcija vakufa Turske čija vrijednost se procjenjuje na 200.000,00 Eura. U toku je priprema Protokola koji će se ubrzo potpisati u Sarajevu. Nakon što se dokumentacija prikupi, obradi, mikrofilmuje i prevede na bosanski jezik, ista će biti ustupljena Vakufskoj direkciji Sarajevo. Realizacijom ovog projekta po prvi put ćemo imati kompletnu dokumentaciju o svim vakufima koji datiraju iz doba turske vladavine u BiH. Također, gosp. Beyazit je izrazio spremnost da pomogne u rekonstrukciji i izgradnji drugih značajnih vakufskih objekata u BiH.