A+ A A-

Saopćenje za javnost MIZ Brčko

BrckoMedžlis Islamske zajednice Brčko se povodom privođenja Abedina Smajića iz Brčkog i tretiranja ove vijesti u medijima oglasio saopćenjem za javnost u kome se kaže:

"U petak, 12.3.2010. godine oko 12 sati, Policija Brčko distrikta BiH počela je pretres kuće u kojoj stanuje Abedin Smajić, a kojeg se tereti za izazivanje, nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

U vezi sa privođenjem i saslušanjem imenovanog moglo bi se postaviti više pitanja i otvoriti više dilema, ali ćemo se u ovom slučaju  osvrnuti na tri, za nas u Medžlisu Islamske zajednice, posebno interesantna pitanja.

1.  Od kada i na osnovu kojih kriterija je zanimanje roditelja osobe kojoj se određene inkriminirajuće radnje stavljaju na teret postalo važna vijest?

Kao što je poznato, veliki broj medija je požurio istaknuti informaciju Abedin Smajić sin imama najstarije brčanske džamije. Ističemo da ovakve kvalifikacije, od strane svih medija koji su u njima učestvovali, smatramo krajnje neprofesionalnim, provokativnim i zlonamjernim, te da je krajnji cilj ovakvih pristupa pokušaj kompromitacije institucija imama, džamije i Islamske zajednice, što je već odavno viđen scenarij na ovim i širim prostorima.

2.  Na temelju kojih pravnih i moralnih normi su odgovarajući državni organi dali nalog za pretresanje stana našeg uposlenika- imama Bahrije ef. Smajića, kada je opće poznata činjenica, da njegov sin već nekoliko godina živi u drugoj kući. Da li je ta gesta u funkciji zastrašivanja, sumnjičenja, maltretiranja ili svega skupa? Držimo kako se, u ovom slučaju, radi o krajnje neodgovornom ponašanju nadležnih državnih institucija, te gruboj povredi ljudskog i profesionalnog digniteta našeg imama.

3. Iznenađeni smo primjenom duplih standarda kada su u pitanju potencijalna sumnjičenja osoba za vršenje pojedinih krivičnih djela različitih etničkih pripadnosti.

U slučaju dva ataka koji su se dogodili u protekloj godini na Atik Savsku džamiju, u kojima su brutalno vrijeđana vjerska i nacionalna osjećanja Bošnjaka i pri tome vršena zastrašivanja istih, šef  brčanske policije uopće se nije oglašavao.

Međutim, u ovom slučaju šef policije je našao za potrebu da reagira na potpuno drugačiji način, obavještavajući i istovremeno umirujući javnost kako je policija izvršila „spektakularnu akciju" i kako je privela osobu koja je bila prijetnja stabilnosti i harmoničnosti međunacionalnih odnosa u Brčko distriktu BiH.

Smatramo da je ovakvo ponašanje prvog čovjeka Policije Brčko distrikta BiH, u najmanju ruku, upitno i neprimjereno", kaže se u saopćenju za javnost Medžlisa Islamske zajednice Brčko koje je potpisao predsjednik medžlisa Hajrudin Omerović.