A+ A A-

Mladi Romi u posjeti Islamskom centru u Zagrebu

URH "Romski san" u suradnji s Centrom za nacionalne manjine provodi program obrazovanja mladih pripadnika nacionalnih manjina Grada Zagreba u području ljudskih i manjinskih prava, suzbijanju rasne i drugih diskriminacija, vjerskih prava i dr.

Članovi i članice "Romskog sana" su 18. 02. 2010. godine u 18,00 sati prisustvovali predavanju u Islamskom centru Zagreb na temu „Položaj Islamske zajednice u suvremenom hrvatskom društvu i mjesto i uloga ljudskih prava u islamu" koje su održali Glavni imam zagrebački hfz. Aziz ef. Alili i predsjednik Medžlisa IZ Zagreb gosp. Mirsad Srebreniković. U ime Medžlisa su prisustvovali još i članovi Hadži Sami Ališan i hadži Jonuz Idrizi. Predavanju je nazočilo 11 članova udruge od 22 (ostali su bili spriječeni školskim obvezama). Osim njih je nazočio i predsjednik Raman Fazlijevski, njegov zamjenik Ibrahim Ismailovski te član predsjedništva Nusret Jašarevski.

mladi-romi-zagreb-2010

Prisutne je potom primio Predsjednik Mešihata IZ u Hrvatskoj muftija Ševko ef. Omerbašić. Time je dao svoju podršku Romskoj nacionalnoj manjini kako bi se što efikasnije integrirali u društvo. Izrazio je svoje zadovoljstvo da su svi članovi "Romskog sana" redovni srednjoškolci. Posebice je poručio da bez obrazovanja nema prosperiteta niti dobre integracije u društvo i da je obrazovanje temelj za ostvarivanje svih ciljeva u životu.

Tom prigodom je pokrenuo inicijativu da se osiguraju dvije stipendije za studij pripadnicima Romske nacionalne manjine koji ispune uvjete.

Na kraju je izrazio zadovoljstvo inicijativom URH-a "Romski san" za održavanje ovakve vrste predavanja. Mada je ovo bio početak Muftija je izrazio nadu i želju da se ovakva suradnja nastavi.

(www.islamska-zajednica.hr)