A+ A A-

Donacija za obnovu Ferhadije i biblioteke IZ

dzamija-ferhadijaPremijer RS Milorad Dodik izjavio je jučer u Banjoj Lu­ci da će iz entitetskog budžeta biti izdvojeno 200.000 maraka za obnovu Ferhadije i još 50 hiljada za obnovu biblioteke Islamske zajednice Banja Lu­ka, čije je svečano otvaranje najavljeno za kraj aprila ili početak maja.

Vlada će, osim toga, po­moći vraćanje dva prostora IZ u Banjoj Luci i Bosa­nskoj Dubici, koja su izu­zeta u nacionalizaciji, iako još nije donesen zakon o restituciji.

Dodik je jučer na sasta­nku s muftijom banjalučkim Edhemom ef. Čamdžićem podržao i izgradnju isla­mskog kulturnog centra u Banjoj Luci, u okviru kojeg će djelovati gimnazija IZ.

- Veoma sam zadovoljan informacijama koje mi je muftija Čamdžić prenio, prije svega time da je sigu­rnost povratnika znatno poboljšana - izjavio je Do­dik nakon sastanka, kojem su prisustvovali i ministar za izbjegla i raseljena lica Omer Branković i direktor Sekretarijata Vlade RS za vjere Jovo Turanjanin.

 Muftija Čamdžić zahva­lio je Vladi RS na pomoći koju je izdvajala za obnovu Ferhadije. On je ponovio da IZ podržava izgradnju svih vjerskih objekata u BiH i povrat sve imovine, navodeći primjer povrata zgrade Bogoslovije Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) u Sarajevu.

U obilježavanje stradanja u Jasenovcu želi se uključiti i IZ

- S Dodikom sam razgo­varao i o tome da ove godine u obilježavanju stradanja u Jasenovcu učestvuje i IZ, jer je u Drugom svjetskom ratu na tom stratištu skončao i je­dan broj muslimana - kazao je ef. Čamdžić.

(Dnevni avaz, 11.03.2010. godine)