A+ A A-

Na Ahiret preselio Šejhul-Azhar Muhammed Sejjid Tantavi

Sejh-TantaviU toku službene posjete Rijadu jučer (10.03.2010. godine) je od posljedica srčanog udara na Ahiret preselio šejhul-Azhar, Muhammed Sejjid Tantavi. Šejh Tantavi je u Saudiji prisustvovao svečanosti dodjele nagrade „Kralj Fejsal", koja se dodjeljuje zaslužnima za razvoj arapskog jezika. Šejh Tantavi, koji je navršio 81 godinu, na položaj „Šejhul-Azhara" je postavljen 1996. godine. Iz izvora bliskih šejhu, kako navodi eš-Šerkul-Evsat, saznaje se da će tijelo šejha Tantavija biti sahranjeno na groblju Beki'a u Medini.

Izvori u Upravi Azhara navode da je srčani udar zadesio šejha Tantavija na aerodromu u Rijadu, sa koga je trebao da poleti za Kairo. Izvor dodaje da je šejh ostavio vasijjet prilikom polaska u Saudiju, da ako umre u njoj, bude sahranjen u mezarju Beki'a, među ashabima i odabranim muslimanima.

Šejh Tantavi je dužnost najvećeg vjerskog autoriteta, vrhovnog imama Al-Azhar univerziteta obnašao punih 14 godina, obavljajući časnu dužnost najvećeg i najodgovornijeg autoriteta elhlu sunneta današnjice i kao takav preselio na Ahiret. Dženaza će mu se, kako navode, klanjati danas (11.03.2010. godine) u Medini.

(www.monteislam.com)