A+ A A-

Japanski kružoci kvaliteta vjeroučitelja iz Kaknja

Poznato je da je japanski menadžment jedan od najuređenijih i najjačih menadžmenta u cijelom svijetu, jednako kao što je i japanska privreda jedna od najjačih privreda. Izvjesno je da se japanski kvalitet ne bi održao bez kontinuirano predanog i kvalitetnog rada, a kolika je predanost Japanaca njihovom poslu govori i činjenica da se, u mnoštvu tehničkih i organizacijskih inovacija, radnici japanskih firmi na kraju svake sedmice sastaju u tzv. „kružocima kvaliteta". Moramo naglasiti da se ti kružoci održavaju van radnog vremena i da se ne vide u platnim listama.

Na tim kružocima se raspravlja o svim aktuelnim pitanjima, teškoćama, načinima uštede, npr. papira, električne energije i sl, mogućnostima i prijedlozima za unaprjeđenje proizvodnje, itd. Svi ravnopravno učestvuju u diskusijama, svi prijedlozi se zapisuju, a opće prihvaćeni se i stimulišu prvenstveno priznanjem kolega, a onda i skromnim novčanim stimulacijama.

IMG_0076

Ma koliko se sve navedeno čitateljima činilo dalekim (i prostorno i kulturološki) moramo istaći da i mi u BiH imamo sličnu praksu koja već duže vrijeme uspješno funkcioniše. Radi se o Aktivu vjeroučitelja iz Kaknja koji su uspostavili zavidan nivo saradnje sa Medžlisom Islamske zajednice Kaknja i sa kojima zajedno organizuju „kružoke kvaliteta".

Naime, glavni imam Medžlisa IZ Kaknja, Sulejman ef. Čeliković je dao punu podršku ovakvom vidu rada i zajedno sa Zakir ef. Ljubovićem koordinira redovne sastanke vjeroučitelja.

Tako su aktuelnom polugodištu 2009/2010. školske godine u prostorijama OŠ „Mula Mustafa Bašeskija", do sada održana dva sastanka Aktiva vjeroučitelja Medžlisa IZ-e Kakanj. Od ukupno 24 nastavnika i profesora Islamske vjeronauke na području MIZ Kakanj, sastanku održanom 06.02.2010.god. prisustvovalo je njih 19, a na sastanku 06.03.2010.god. 21 vjeroučitelj.

IMG_0077

Na prvom sastanku su nastavnik OŠ „Hamdija Kreševljaković" Ademi Hasija i profesor Srednje stručne škole Zinaid Delibašić prezentovali po jednu nastavnu jedinicu, a njihove kolege su imale priliku da se kritički osvrnu na prezentirani model časa. Pored toga, razgovarano je o određenim aktivnostima koje treba poduzeti u cilju što kvalitetnije realizacije nastave Islamska vjeronauka i širih aktivnosti. Dogovoreno je da se redovno svake prve subote u mjesecu održavaju sastanci Aktiva.

Shodno pomenutom dogovoru održan je i drugi sastanak u istoj školi. Tom prilikom je profesor razredne nastave i direktorica OŠ „Mula Mustafa Bašeskija", gospođa Fatima Kadrić održala video projekciju o temi „ Aktivno i interaktivno učenje" u trajanju od pola sata. Prezentacija je bila veoma uspješna i od velike koristi za nastavnike/profesore Islamske vjeronauke, a najbolja potvrda tome su  pozitivne reakcija prisutnih. U drugom dijelu sastanka govorilo se o organizovanju testiranja za djecu sedmih i osmih razreda svih osnovnih škola i snimanju časova Islamske vjeronauke u saradnji sa NTV IC Kakanj za potrebe predstojećeg ramazanskog programa.

Nema sumnje da je kvalitet kadra u Medžlisu IZ Kakanj, kao i u kakanjskim školama dostigao zavidan nivo, a dostignuta svijest o potrebi stalne izgradnje i održavanja kvaliteta može poslužiti svima za pozitivan primjer odgovornog rada.

Nezir Halilović