A+ A A-

Simpozij „Bošnjačka Dijaspora“ u Augsburgu

U organizaciji Islamske zajednice Bošnjaka Njemačke 07.03.2010. godine održan je prvi simpozij na temu „Bošnjačka Dijaspora" u gradu Augsburgu. Simpoziju su prisustvovali određeni broj imama Njemačke, predsjednika džamijskih odbora, predstavnici humanitarnih i drugih BH udruženja. Simpoziju su prisustvovali rukovodilac ureda za Bošnjačku Dijasporu mr. Mirsad ef. Kalajdžić, kao izaslanik reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića i jedan od referenata na simpoziju, te generalni konzul Bosne i Hercegovine u Štutgartu g. Haris Halilović. Simpozij je protekao u dobroj atmosferi, te je polučio i određene zaključke. Pohvale i čestitke organizatorima simpozija na čelu sa muftijom Mustafom ef. Klancom. Rukovodilac Ureda za Bošnjačku Dijasporu mr. Mirsad ef. Kalajdžić je iskoristio svoj dolazak i za odvojeni susret sa imamima u Njemačkoj.

Simpozium-Augsburg-07.03.2010-1

U uvodnim napomenama je između ostalog rekao:

„Uvaženi imami, 

Drago mi je da sam danas sa Vama vrijednim imamima IZ-e Bošnjaka u Njemačkoj. Na samom početku želim Vas obavijestiti o određenim aktivnostima, koje su aktuelne, a koje se tiču vas imama u Dijaspori, Ureda za bošnjačku dijasporu na čijem sam čelu, a koji je vaš servis, te Rijaseta IZ-e. Kao čovjek koji je većinu svog dosadašnjeg angažmana proveo vani, mislim da u dobroj mjeri razumijem težinu problema sa kojima se susrećete u dijaspori. Po prirodi sam otvoren, volim otvorenost, te stojim iza onog što kažem.

Mislim da bošnjačka dijaspora zaslužuje veću pažnju, bolji tretman od dosadašnjeg i za njega se moramo radom, redom i dosljednošću zajednički izboriti. Sve probleme u dijaspori kao braća moramo zajednički rješavati na terenu u Dijaspori, a ne u Sarajevu. Određene predrasude na relaciji Rijaset IZ-e i Bošnjačka dijaspora moramo rušiti, jer jednostavno ne odgovaraju istini i plod su onih koji ne žele dobro zajednici. Problemima u dijaspori ne trebamo opterećavati naše zvaničnike. Njihova posjeta treba da bude relaksirajuća i u duhu podrške onoga što mi na terenu radimo. Budite ubijeđeni da ćemo imati podršku, ukoliko uložimo dodatan napor u rješavanju određenih međusobnih nesuglasica u interesu svih, Vas imama, džemata koje predstavljate, IZ-e Bošnjaka u Njemačkoj te Rijaseta Iz-e.

Vi ste do nedavno bili jedna od najorganizovanijih IZ-a Bošnjaka u Dijaspori. Zajednica koja je najviše pomogla matici, kada joj je pomoć bila najpotrebnija. Mnogi su u vas upirali prstom i divili se onome što ste radili. To znaju naši prijatelji, ali i neprijatelji koji su vas možda urekli svojim prezirućim pogledima. Gdje ima uroka-nazara tu ima i šejtana. Na nama je da razotkrijemo te spletke, upozorimo na propuste bilo koga, tražimo odgovornost unutar zajednice, ali i rješavanje problema. Na vašim licima vidim spremnost i odlučnost da se na tom putu angažujete. Od onih koji nemaju snage, očekujemo da nam ne odmažu.

Simpozium-Augsburg-07.03.2010

Zapostavljajući prioritete previše smo se počeli baviti sobom i iz ovoga trebamo čim prije izaći.

U zadnje vrijeme su izgovorene krupne kvalifikacije na račun određenih pojedinaca. Želim nas sve još jednom u ime Uzvišenog Allaha dž.š. podsjetiti na obavezu objektivnosti, nepristrasnosti, te imenovanjem stvari onako kakve one stvarno jesu, bez pretjerivanja i uveličavanja. 

Stojim i dalje iza svojih riječi koje sam izrekao u magazinu „Saff", a koje su, ne znam iz kojeg razloga, pogrešno protumačene. Mislim da mediji kojima je generalno stalo do atrakcije, nisu mjesto našeg ispovijedanja, niti rame za plakanje. To je i razlog da nisam i da u buduće neću reagovati putem medija na određene kvalifikacije. Ubijeđen sam i dalje da Vi imami u Njemačkoj nećete dozvoliti rušenje onoga što ste godinama izgrađivali. Na pitanje o stanju u Zajednici nakon ostavke muftije Klance sam takođe rekao istinu, jer stanje neposredno prije i nakon ostavke se nije u mnogo čemu promjenulo.

Pravilnik o radu Ureda za bošnjačku dijasporu treba modifikovati i prilagoditi današnjim uslovima. Dolaskom na ovu dužnost sam i započeo izradu novog pravilnika, kojeg ću uz pomoć naše pravne službe uraditi, a onda zajedno sa vama na terenu razraditi. Nakon razrade ćemo isti ponuditi na usvajanje Rijasetu IZ-e. Pravilnikom ćemo riješiti mnoge nedoumice, samovolje i uspostaviti red koji nam je svima potreban. Sve posjete u Dijasporu i obrnuto trebaju ići isključivo preko Ureda za bošnjačku dijasporu koji je servis na relaciji Rijaset IZ-e - Bošnjačka dijaspora.

10 aprila 2010.godine će biti održana tematska vanredna sjednica Sabora IZ-e BiH koja će biti isključivo posvećena stanju u Dijaspori. Sam reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić se obavezao podnijeti izvještaj Saboru IZ-e BiH o stanju u Dijaspori.

Obzirom da su za ovu priliku reisu-l-ulemi potrebni podrobniji podaci, a to je i u interesu vas samih i vaših džemata, molim Vas da mi u ovih nekoliko dana pošaljete podrobnije informacije o historijatu i trenutnom stanju u vašem džematu.

Do ramazana 1431 h.godine Rijaset IZ-e će izvršiti reviziju svih do sada izdatih dekreta imama u Dijaspori. Ured kojeg predstavljam će morati stajati iza svakog  dekreta, dajući  pojašnjenje i opravdanost Rijasetu IZ-e za svaki izdati dekret. Nakon potvrde od strane Rijaseta IZ-e, nosilac istog će morati opravdati svoj rad. Ukoliko se ogluši i bude kršio preuzete obaveze, na prijedlog Ureda će biti povučen od strane Rijaseta IZ-e.

Ured za Bošnjačku Dijasporu i ja kao najodgovornija osoba u njemu, stoje Vam na raspolaganju. Spremni smo se uključiti i pomoći vam u onoj mjeri koju Vi procijenite. U to ime vas još jednom pozivam da posjetite svoj ured, Ured za bošnjačku dijasporu u Sarajevu, koji će biti počašćen vašim dolaskom", kazao je između ostalog rukovodilac Ureda za Bošnjačku Dijasporu mr. Mirsad ef. Kalajdžić u svom obraćanju prisutnim predstavnicima bošnjačkih džemata u Njemačkoj.

Simpozium-Augsburg-07.03.2010-2