A+ A A-

Nizozemska: Antiislamska politika sve popularnija

gert-vilders1Preliminarni rezultati lokalnih izbora u Nizozemskoj pokazuju da bi nova vodeća politička snaga mogla postati Stranka slobode Geerta Wildersa, koji se proslavio po svojim stavovima protiv islama i imigranata. Nastavi li se ovakav uspon njegove stranke, u junu bi već nakon parlamentarnih izbora mogao postati premijer.

"Osvojit ćemo čitavu državu. Bit ćemo najveća stranka u zemlji", pobjedonosno je izjavio Wilders nakon što je vidio rezultate.

Iako je Stranka slobode svoje kandidate imala u samo dvije lokalne jedinice, nova istraživanja javnog mnijenja koja su koincidirala s izborima pokazuju da bi Wilders mogao ostvariti značajne rezultate na predstojećim općim izborima.

Kandidiranje Stranke slobode na izborima u nizozemskom administrativnom centru Haagu i Almereu, gradu srednje veličine, prvi su pokušaj etabliranja Wildersove stranke u nekoj lokalnoj vlasti.

Sa oko 50 posto prebrojanih glasova u Haagu, Stranka slobode osvojila je drugo mjesto, iza Laburističke stranke, dok je u Almereu postala najveća politička stranka.

"Ovo je izuzetan proboj", rekao je Sietse Fritsma, nositelj izborne liste Stranke slobode u Haagu, dodajući da će uspjeh njegove stranke "potpuno izludjeti establišment".

Wilders je postao čuven po svom filmu Fitna u kome citate iz Kur'ana i izjave ekstremnih islamskih lidera izjednačava sa slikama terorističkih napada, a svetu islamsku knjigu usporedio je s Hitlerovom Mein Kampf. Zalaže se za deportiranje svih vanevropskih imigranata, prije svega muslimana.

Prema istraživanju javnog mnijenja koje je provedeno uporedo s izborima, Stranka slobode mogla bi osvojiti između 24 i 27 zastupničkih mandata u parlamentu koji ima 150 mjesta i svrstati se među tri najveće političke stranke, pa bi Wilders postao ključni igrač na veoma podijeljenoj nizozemskoj političkoj sceni u kojoj vladu obično čine po tri stranke.

Stranka slobode sada ima devet zastupničkih mandata, prenio je Tanjug.

Nizozemski radio ocjenjuje da bi Wilders, ponovi li ovakav uspjeh u junu, mogao postati novi nizozemski premijer.

(FENA)