A+ A A-

''Velika'' Srbija napala BiH

saff-263Prije mjesec dana kada je oko hiljadu pripadnika specijalnih policijskih snaga izvršilo napad na desetak kuća u Gornjoj Maoči i nakon što je tih oko hiljadu specijalaca uhapsilo sedam mještana spomenutog sela Gornja Maoča, bh. političari utrkivali su se ko će dati bolju i ljepšu izjavu o snazi države Bosne i Hercegovine. Jedan od onih koji je punih usta govorio da je policijska akcija u Gornjoj Maoči pokazala političko i profesionalno jednodušje nadležnih domaćih i stranih subjekata jeste ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović. Državni ministar sigurnosti Sadik Ahmetović još je naveo da je tom operacijom Bosna i Hercegovina postala odgovorna i odlučna pravna država, spremna da primijeni istu silu na bilo koga ko ugrozi interese države BiH i bilo gdje u zemlji. Nismo trebali dugo čekati da se uvjerimo da je Sadik Ahmetović obični lažljivi hvalisavac. Danas kada je ''velika'' Srbija ponovo napala Bosnu i Hercegovinu, danas kada se Velika Britanija poigrava sa državom Bosnom i Hercegovinom, Sadik Ahmetović šuti. Šta bi od one spremnosti da se brani država Bosna i Hercegovina protiv bilo koga i bilo gdje? Ništa, Sadik Ahmetović je samo ogledalo jada i bijede aktuelne bošnjačke politike.

Hapšenje Ejupa Ganića u Velikoj Britaniji još jednom nam je pokazalo da je Srbija u potpunosti usmjerena ka Bosni i Hercegovini i da se velikosrpska politika uveliko izvodi na terenu i protiv Bosne i Hercegovine. Hapšenje Ejupa Ganića na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, odnosno na prvi dan početka suđenja monstrumu Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, te ponovno priklanjanje Velike Britanije velikosprskim aspiracijama prema Bosni i Hercegovini, događaj je koji sve građane u Bosni i Hercegovini, a naročito nas Bošnjake, mora dobro zabrinuti. Ništa se ne događa slučajno i hapšenje Ejupa Ganića nije tek puko sprovođenje nekakve pravde. Ne, to je nova misterija velike politike s kojom smo suočeni, a od koje bi nas uskoro mogla dobro zaboljeti glava. Koliko god je zabrinjavajuće ponašanje Srbije i Velike Britanije, još više je zabrinjavajuće stanje u Bosni i Hercegovini. Naše komšije Srbi iz Republike Srpske ponovo su se udružili sa onima koji su otvoreno krenuli protiv Bosne i Hercegovine. Naše komšije Hrvati sve posmatraju sa strane, spremno čekajući kao hijene da zaskoče žrtvu i otmu svoj dio plijena. A mi Bošnjaci smo potpuno izgubljeni i nemoćni. Da bismo ilustrirali jadno stanje u kojem se nalazimo, navest ćemo nekoliko primjera.

U Velikoj Britaniji je uhapšen Ejup Ganić, dakle građanin Bosne i Hercegovine, odnosno bivši član Predsjedništva BiH. Kao što znamo, britanski sud je odredio kauciju za njegovo puštanje na slobodu. Naša država nije bila u stanju da plati tu kauciju jer je Ejup Ganić Bošnjak, odnosno jer su Srbi iz RS-a blokirali takvu intervenciju naše države kako bi se lakše ostvarili interesi druge države, tj. Srbije. Umjesto da se koristi državnim mehanizmima da zaštiti interese i sigurnost građanina naše države, u ovom slučaju Ejupa Ganića, Haris Silajdžić, član Predsjedništva BiH, potegao je lične - jaranske veze. Nažalost, ali ovaj primjer nam dokazuje da mi Bošnjaci od ovakve Bosne i Hercegovine nemamo neke velike koristi, odnosno ovakva Bosna i Hercegovina nije garant sigurne budućnosti Bošnjaka. Također, stvari u BiH su tako postavljene da se ovo grozno stanje, čije posljedice danas snosi Ejup Ganić, a sutra će to biti neko drugi od Bošnjaka, neće skoro popraviti. To nam daje za pravo da konstatiramo da se mi Bošnjaci nalazimo u veoma opasnoj situaciji, a da su pred BiH teški dani. Još kad tome dodamo koliko smo mi Bošnjaci uspavani i izgubljeni, odmah nam naumpadnu riječi Radovana Karadžića koje je izgovorio nakon agresije na BiH u vrijeme dok se skrivao. U govoru na četničkom sijelu na Ružinoj vodi iznad Vlasenice, Radovan Karadžić pozvao je okupljene četnike da budu strpljivi: ''Muslimane treba uspavati i pripremiti za neki novi pokolj." Kako god saberemo, mi Bošnjaci smo već uspavani, a Srbiji je to izgleda već postalo jasno.

Bh. muslimansko stanovništvo uklonuti

Možda neke u BiH čudi ponašanje Velike Britanije u slučaju Ejupa Ganića. Za one koji još uvijek ne vjeruju da su Velika Britanija i ''velika'' Srbija na istom zadatku, objavljujemo pismo Johna Majora, bivšeg premijera Velike Britanije, koji  2. maja 1993. godine piše svom ministru vanjskih poslova Douglasu Hurdu. ''Dragi Douglase'', stoji u pismu, ''hvala Vam na iscrpnom izvještaju o situaciji u BiH. Prvo, mi ne pristajemo, ni sad ni u budućnosti, da naoružavamo ili obučavamo muslimane u BiH vojnom tehnikom. Drugo, nastavit ćemo da pomažemo nametanje i prisilno vršenje embarga UN-a. U tu svrhu, i do konačnog rješenja situacije na terenu, to jest do raspada BiH i njenog uništenja kao moguće islamske države unutar Evrope, koja se neće tolerirati, nastavit ćemo da slijedimo takvu politiku. Treće, dok se situacija u bivšoj Jugoslaviji ne riješi, moramo po svaku cijenu da osiguramo da se ne dopusti nijednoj muslimanskoj državi nikakav utjecaj na političke akcije Zapada u tom području, posebno ne Turskoj. Zato je potrebno nastaviti sa sprovođenjem Vens-Ovenovog plana, da bi se odložila svaka takva moguća akcija dok BiH ne prestane da postoji kao država sposobna za život, i dok njeno muslimansko stanovništvo ne bude potpuno uklonjeno sa tog područja! Mada se to može činiti kao tvrda politika, moram insistirati kod Vas i onih koji stvaraju politiku u Ministarstvu spoljnih poslova i vojnim snagama, da je to, ustvari, realna politika, koja je u najboljem interesu stabilne Evrope. Ako Zapad ne spasi muslimane, oni muslimani na Zapadu potpuno su bespomoćni da nam se odupru, jer mi kontroliramo njihove vlade. Važno je da svi imamo ujedinjen front prema onima u parlamentu i zemlji koji imaju drugačije gledište, naročito poslije snažnog napada bivše premijerke na takvu politiku. Očekujem da se svi koji služe ovoj vladi pokore kabinetskoj odgovornosti. Iskreno Vaš, John Major.''

(Ezher Beganović, magazin Saff, broj 263)