A+ A A-

Učenici, vjeroučitelji i imami u posjeti starijim džematlijama

Učenici, predavači islamske vjeronauke i imami organizirali su zajedničku posjetu starijim osobama u više džemata na području Medžlisa Islamske zajednice Zenica. Cilj organizacije ove posjete bio je da učenici praktično primjene ono što uče na vjeronauci u školi i u mektebu, da kroz druženje unesu više radosti kod starijih džematlija, te da se imami i nastavnici vjeronauke bolje uvežu u zajedničkoj misiji dobra.

Posjeta-vjeronauk-2010-2

Posjeta je bila 1. marta 2010. godine, a u njoj su učestvovali učenici osnovne škole „Ćamil Sijarić" iz Nemile, imami i nastavnici islamske vjeronauke. Tom prilikom su posjetili starije džematlije u džematima Vranduk, Koprivna - Ponirak, Nemila, Stara Nemila i Topčić Polje. U džematu Vranduk su sa Samir efendijom posjetili h.Šehić Šerifa, Begić Nafiju, Čamdžić Rahimu, Begić Ibrahima, h. Šehić Saliha i Šehić Đulagu. U džematu Koprivna - Ponirak sa Aldin efendijom su posjetili Imamović Muharema, Imamović Hadžu, Imamović Esada,Softić Mehmeda i Agičević Ramizu ( Hasanaginica, 95 godina). U džematu Nemila sa Hasan efendijom su posjetili Lužić Osmana, Ajanović Esmu, Ajanović Sabriju, Tutmić Zejnu i h.Patković Šerifa. U džematu Stara Nemila su sa Jakub efendijom posjetili Hamzić Nezira, Mujkanović Muhameda, Fetić Malku,Buljubašić Nazu i Hamzić Nazifu. U džemaru Topčić Polje su sa Halim efendijom posjetili Dedić Ahmeta, Skopljak Refiju, Beganović Fahiru, Skopljak Mustafu i Telalović Ramizu. Učenici su ovom prilikom svim navedenim osobama uručili skromnu hediju i zamolili ih da im nešto kažu o sebi i da im upute nekoliko životnih savjeta.

 

Preporuke starijih mlađima

Iz ovih druženja i razgovora izdvajamo nekoliko primjera koji mogu biti pouka za sve nas. H. Šehić Šerif (džemat Vranduk) nikada nije radio u nekoj firmi, nema penziju, ima 84 godine, četiri puta je obavio hadždž, zadovoljan je kako živi i stalno zahvaljuje Allahu dž.š. Inače je redovan džematija i pretplatnik „ Preporoda". On nam je rekao sljedeće:" Djeca trebaju bolje slušati svoje roditelje, to im je moja poruka „. Hadžija Šerif je veliki ašik i volio bi opet otići u Mekku. Kad ga je Halilović ef. Nezim Muderis upoznao, preko njegovog unuka Benarisa, da ide na umru i upitao šta bi volio da mu donese, hadžija mu je rekao da ga povede da i on ide sa njim.

Šehić Đulaga (džemat Vranduk) ima 80 godina i on je današnjoj djeci i omladini poručio sljedeće: „Obratite pažnju gdje izlazite, čuvajte obraz. Čuvajte se i auta jer danas se svakako vozi da Allah dragi sačuva. Slušajte roditelje i vjerujte imao bih vam još mnogo toga reći".

H.Šehić Salih (džemat Vranduk) ima 89 godina, je rekao sljedeće: „ Hvala dragom Allahu dž.š. ne žalim se, jest da mi je teže hodat jer sam imao srčani udar ali dobro je. Draga djeco, poštujte starije, budite djeca kao što smo mi nekad bili, slušajte svoje roditelje".

Imamović Muharem (džemat Ponirak) ima 80 godina i on se ne žali, samo zahvaljuje Allahu dž.š. iako je teško bolestan. On je poručio sljedeće: „ Druga su vremena sad, kakva šuma takvi zečevi, kakvi roditelji takva djeca". Muharem redovno sluša sva predavanja na radiju i veoma zanimljivo nam je govorio o temama koje sluša.

Ajanović Esma (džemat Nemila) ima 84 godine, rodom je iz Žepča i tada ih je u mektebu bilo 360. Još sa sedam godina u mektebu je naučila u stihovima osnove naše vjere i to nam je sada u 84 godini izrecitovala. Ona se zahvaljuje Allahu dž.š. na zdravlju i svim blagodatima koje joj je dao. Današnjoj omladini i djeci je poručila: „ Boga se bojte, učite, klanjajte, slušajte roditelje...".

Ajanović Sabrija (džemat Nemila) ima 86 godina i zajedno sa Esma hanumom je jedna od rijetkih žena koja u ovom kraju nosi dimije. Ona je poručila današnjoj omladini da bolje poštuju i slušaju starije.

Posjeta-vjeronauk-2010-1

Lužić Osman (džemat Nemila) ima 90 godina i još se uvijek dobro drži samo slabije čuje ali sam je sebi naštimao slušni aparat, inače se bavio popravkom televizora.On je poručio sljedeće: "Ja sam zadovoljan sa životom, može mi biti penzija, elhamdulillah, dobro je sve. Omladina je fina, i ja sam kao momak bio u omladinskom društvu ali se tada vjerski bolje živilo. Današnja omladina se bolje ponaša nego u komunizmu. Odijevanje ženske djece nije dobro, djevojčice se trebaju pristojnije odijevati. Danas je teško abdest sačuvat, i na ulici i kod kuće. Na televiziji šta god pogledaš odmah abdest izgubiš, sve je razgolićeno. Trebaju više selam nazivat i upitat za zdravlje kad sretnu starije, neki prođu i ne jave se, to nije dobro. (O ovome je još prije sedamdeset godina pisao i govorio naš veliki alim Mehmed ef. Handžić r.a.!!!) U Nemili je jedno vrijeme pozdrav bio samo dobar dan i zdravo, nije bilo selama. Onda je došlo nekoliko imama koji su to malo popravili kao npr. Vehbija Makić, Izet Terzić i dr ".

H. Patković Šerif (džemat Nemila) ima sedamdeset godina. I on je uputio nekoliko savjeta i pričao o mevludima. Kad je spomenuo mevlud počeo je plakati od dragosti jer kaže puno voli mevlude i lijepo se uče i danas, a i prije je bilo lijepo. Hadžija Šerif je rekao sljedeće: „ Strah me za današnju omladinu. Na televiziji, kompjuteru, mobitelu svašta gledaju, strah me za njih. Nestaje naših starih običaja. Rekao bi im da slušaju roditelje, imame, učitelje, da manje gledaju televiziju, posebno da izbjegavaju serije svakojake. Mi stari nemamo s kim porazgovarat. Moj babo je završio travničku medresu i on bi u svojoj kući okupio dosta ljudi pa bi ih savjetovao, razgovarali su i zabavili se. Danas toga više nema, nema našeg BUJRUMA. Djeco draga, držite se Kur'ana i Sunneta, ovo čemu nas Evropa uči nije dobro, ovo su opasne stvari za nas, za našu vjeru".

Mujkanović Muhamed (džemat Stara Nemila) je rekao da su današnja djeca bolja. „ Mi smo bili gori od njih" rekao je džematlija Muhamed.

Hamzić Nezir (džemat Stara Nemila) je poručio sljedeće: „Dobri su, bolji su od nas. Djeco bavite se sportom, idite što dalje, krećite se". Iako u godinama Nezir svakodnevno vozi bicikl i to na duge relacije.

U džematu Topčić Polje učenici su, između ostalih, posjetili i Skopljak Mustafu koji je nepokretan, hanuma mu je nepokretna a sin ide na dijalizu. Ovom prilikom molimo Allaha dž.š. da im olakša i pomogne.

Posjeta-vjeronauk-2010-1

U narednim danima učenici ove škole planiraju slične akcije i u drugim džematima oko Nemile, pa molimo Allaha dž.š. da ih pomogne i nagradi za njihov trud i zalaganje.

Fetić Elvedin