A+ A A-

Gornji Vakuf: Čas Vjeronauke u Domu zdravlja

U utorak, 02.03. 2010. godine, 30 učenika drugog razreda Osnovne škole „Gornji Vakuf" u Gornjem Vakufu - Uskoplju, u sklopu nastavne jedinica „Čistoća tijela" i „Upoznajmo porodicu Zubić" iz predmeta Islamska vjeronauka, posjetili su Dom zdravlja, tačnije odjel stomatologije.

Učenike, koje je predvodio nastavnik vjeronauke Saudin Cokoja, dočekao je tim od pet doktora koji su bili veoma radosni zbog ove specifične i dosad u njihovom poslu prve posjete ovakve vrste, odnosno da jedan nastavnik vjeronauke dovede učenike, te da im stomatolozi objasne važnost i značaj održavanja oralne higijene.

Nakon pozdravljanja i upoznavanja, nastavnik vjeronauke Saudin Cokoja, je kao uvod doktorima objasnio šta znači održavanje čistoće usta i zuba kroz prizmu islama, te nekoliko savjeta od Poslanika, s.a.v.s., u kojima podstiće održavanje oralne higijene na razne načine, pogotovo zuba i čovjekovog zadaha, jer upravo preko usta čovjek održava glavnu komunikaciju ne samo sa čovjekom, nego se i Allahu, dž.š., obraća u toku namaza, dove i kroz učenje Kur'ana.

Poslije  toga doktorica je djeci ukazala na nekoliko stvari vezanih za održavanje čistoće usta, odnosno zuba, polazeći od toga šta sve kvari zube, pogotovo kod djece, zatim kako se održavaju i peru zubi, šta se dešava za zubima koji se ne peru redovno, šta su to mliječni zubi, nezaobilazni slatkiši i njihova upotreba i druge zanimljive informacije.

Međutim i djeca su postavljala pitanja, između ostalog: šta su to sjekutići, kutnjaci i očnjaci, koje voće i povrće je zdravo za zube, kako se kvare zubi i šta znači popraviti zub i druga pitanja na koja je doktorica sa uživanjem odgovarala.

S7000709

Pred kraj naše posjete odsjeku stomatologije, učenici II1 i II2 doktorima su uručili posebno pripremljenu zahvalnicu za „Čarobni osmijeh". Zahvalnicu su uručile predsjednica razreda Melika Hadžimehanović i njena zamjenica Elma Trkić, što je pozdravljeno velikim aplauzom, a doktorica je bila toliko oduševljena da je od radosti koju zaista nije mogla sakriti, pozvala direktora Doma zdravlja, dr. Ejuba Zukića da prisustvuje fotografisanju.

Nakon fotografisanja, doktorica nam je obećala da će ova zahvalnica imati posebno mjesto kod njih i da će se prva posjeta ovakve vrste dugo pamtiti.

Nastavnik vjeronauke Saudin Cokoja na samom kraju uručio je direktoru i doktorici prirodnu četkicu za zube - misvak, kao poklon i sjećanje na ovu posjetu. Nastavnik je doktorima objasnio šta je to ustvari misvak, njegovu vrijednost kod oralne higijene koju je posebno naglasio Muhammed, s.a.v.s., u nekoliko hadisa, mjesta gdje raste ovaj korijen drveta, te njegove hemijske sastojke i supstance koje sadrži, a što je labaratorijski i naučno dokazano.

Doktori, nakon svega što su ima djeca sa nastavnikom Saudinom pripremila, nisu znali jednostavno šta da kažu, osim jedno veliko HVALA i svaka vam čast na pokazanoj pažnji i zanimanju da što budemo zdraviji ali i odgovorniji.

Prije samog rastanka, doktorica je predložila nastavniku da je ona spremna, ako je zainteresovan, doći u svako odjeljenje kada bude čas vjeronauke, te zajedno sa nastavnikom vjeronauke, on sa vjerske a ona sa medicinske strane obrazložiti važnost održavanja oralne higijene, te ostale izuzetno važne stvari vezane za ovo područje, što je nastavnik rado prihvatio i obećao da će taj veoma važan projekat prenijeti rukovodstvu škole.

                                                                                               S.C.