A+ A A-

V. Britanija: Muslimankama zbog skenera zabranjen ulazak u avion

airport-scannerDvjema muslimankama koje su odbile da budu skenirane na skeneru kompletnog tijela na britanskom aerodromu zabranjeno je da se ukrcaju na let za Pakistan, saopćila je u srijedu portparolka mančesterskog aerodroma.

Tokom incidenta koji se desio prije dvije sedmice, žene su se pozvale na vjerske i medicinske razloge zbog njihovog odbijanja da prođu kroz skener, uveden na velikim britanskim aerodromima prošlog mjeseca. 

Dvije putnice koje su bukirale let za terminal broj dva odbile su da budu skenirane iz medicinskih i vjerskih razloga. U skladu s vladinom uredbom o skenerima, njima nije dozvoljen ulazak u avion, izjavila je glasnogovornica aerodroma, prenosi DPA.

Žene su odlučile da plate naknadu za propuštene karte za let aviokompanije Pakistan International Airlines (PIA) za Islamabad.

Glasnogovornica je izjavila da je više od 15.000 osoba izabrano za nasumične provjere i prošlo je kroz skenere otkako su uvedeni.

Kontroverzne mašine s rendgenskim zracima omogućuju sigurnosnom osoblju da provjeri svako skriveno oružje ili eksplozive dok pokazuju jasne obrise genitalija putnika. Aktivisti za građanske slobode kritikovali su skenere kao atak na privatnost ljudi. 

(FENA)