A+ A A-

Bosna gori, a Federalni radio se češlja

muhamed_velicOko ideje Bosne i Hercegovine, kao egzistencijalnom i državnom utočištu Bošnjaka, naravno i drugih naroda, figurira nekoliko različitih faktora i i prelama se nekoliko različitih odnosa i interesa. Uglavnom, tu se radi o dva pola i dvije (suprostvaljene) snage: oni koji jamačno rade na rušenje (ideje) Bosne i Hercegovine i oni koji svim svojim bićem grade (ideju) Bosnu i Hercegovinu. Drugim jednostavnijim riječima kazano: Rat za i oko Bosne i Hercegovine nikada nije stao. Svjedoci smo toga i posljednjih dana kada smo samo u jednom danu, na 1. mart - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, doživjeli dva izravna ataka na ideju BiH i ljude/protagoniste te ideje.

Prvo nas je „iznenadio" predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Milorad Živković kada je bukvalno fizički onemogućio pojedine poslanike Parlamenta (dakle, izuzimajući poslanike/predstavnike srpskog naroda) i zvaničnike drugih bh. institucija da održe svečanu sjednicu povodom Dana nezavisnosti. Naime, Milorad Živković nije dozvolio da se sala otključa u zakazano vrijeme, a blamaža nije okončana ni onda kada je Ibran Mustafić provalio u salu, jer svjetla nisu dali uključiti odmah. A drugi značajniji atak na BiH je hapšenje ratnog člana Predsjedništva BiH gosp. Ejupa Ganića na londonskom aerodromu, što predstavlja nastavak miloševićevske hajke prema (uglednim) Bošnjacima i njihovu eliminaciju. Dakako, treba kazati, tog istog dana je i osvjedočeni zločinac Radovan Karadžić počeo sa izlaganjem svoje odbrane temeljene na bezočnim, neviđenim lažima, opskurnim tumačenjima i zlobnim tendencijama.

Ova tri događaja su jasni dokazi da rat/agresija, kako je bila bezočna, tako isto još uvijek nije stala, već se vodi, zavisno od trenutaka, različitim sredstvima i različitim manifestacijama. Toga ovaj narod i svi oni koji su okupljeni oko (ideje) Bosne i Hercegovine moraju biti svjesni.

Ali, izgleda da nisu! Jer, nećete vjerovati, na javnom servisu, u srijedu 03.03.2010. u emisiji „Centralni zatvor", urednik i voditelj emisije Eldin Karić je postavio temu „Izgradnja hotela na Marijin Dvoru u kojem će se poslovati na principima šerijata"!

 

Radijska psovka islama i šerijata

A o čemu se radi? Naime, saudijski biznismen Al-Šidi će investirati preko stotinu miliona dolara u BiH i na Marijin Dvoru će napraviti moderni poslovno-trgovinski kompleks (hotel od 18 spratova, veliki tržni centar itd.), nešto kao BBI samo veće. Naravno, čovjek kad već investira tolike novce traži i određuje načine poslovanja unutar (svog) objekta. A radit će se o reprezentativnoj zgradi koja se neće „zastidjeti" ni jednog takvog centra i zgrade u svijetu. I nekome to smeta! Otvoreno kažimo, onima koji ne žele da se gradi BiH već žele da naša domovina stenje u mraku neznanja i blatu nemorala. To upravo žele oni koji stalno kukaju o pravima homoseksualaca i lezbejki itd. I takvima smeta što će BiH napokon dobiti jedan reprezentativan objekat, pa će svim silama tražiti dlaku u jajetu.

I takvima nije interesantna tema hapšenje dokazanih branitelja BiH, nije im tema ni suđenje monstrumu Karadžiću, nije im tema ni to što je Živković zaključao salu Parlamenta i držao ljude u mraku ne upalivši im svjetlo (autentično prizivanje marta '92.), nije im tema ni to što se još uvijek nije usvojio budžet Kantona Sarajevo pa kao rezultat toga imamo redukciju/isključenje plina toplanama Sarajevo itd., takvima je tema i predmet bavljenja elitni objekti koji posluju na bazi šerijata. E, rano moja ljuta!

Takvim „neznalicama" je šerijat problem koji, po njima i njihovoj opskurnosti, znači dobro nalupetati ženu itd. Van svake pameti! Neka Eldin Karić pročita malo ili se raspita koja je to povijesna ideja i religijsko učenje osiguralo temeljna prava ženama, i to stoljećima prije donošenja današnjih konvencija i povelja. A sjetimo se i toga, po Hegelu, da je u Švajcarskoj u Glarusu, nešto malo više od dvjesto godina, zapaljena posljednja vještica. Da, radi se o ženi, Eldine Kariću.

U spomenutoj emisiji javljali su se i ljudi koji daju podršku tom projektu i koji ironično izražavaju žaljenje što sa takvim objektom nećemo moći u Evropu, jer tu neće biti drogeraša, dilera i prostitutki, homoseksualaca i lezbejki... E ovog jednog slušatelja, koji je upravo ovako govorio, voditelj Karić je rezolutno presjekao ne davši mu da završi misao, jer se, kako kaže, moraju poštivati prava svih, dakle i lezbejki i homoseksualaca koji imaju pravo to biti. Međutim, javio se odmah poslije jedan stariji, rigidni komunist, koji je oštro osudio taj objekt i takav projekt, i u vrhuncu svoga bijesa i u kulminaciji svoje mržnje, sasvim jasno i glasno, precizno od slova do slova, opsovao je islam i šerijat! Voditelj Karić ga je pustio da završi svoju (fašističku) misao i tek na koncu, kada je ovaj završio, kroz izvjesnu dozu svojevrsnog smijeha, rekao je da nećemo psovati, treba to bez psovke izraziti! Zapravo, tretirao ga je na način kako se tretira malo dijete kada „simpatično" nešto opsuje. Naravno, ako uopće psovka može biti „simpatična" (zato je ova riječ pod navodnicima)!

Voditelj i urednik Karić nije se ogradio od fašiste koji je javno u eter projektirao jasnu i balsfemičnu psovku islama i šerijata, nije ga ni prekinuo kao što je prekidao druge koji su podržavali projekt hotela na Marijin Dvoru, što nama daje zapravo da njega i sve one koje on podržava (i koji njega podržavaju) svrstamo u grupu onih koji ne dozvoljavaju da se Bosna gradi, a po crti automatizma, sami su sebe svrstali i u one koji ruše Bosnu i Hercegovinu.

No, mi ćemo uputiti i oštar protest Regulatornoj agenciji za komunikacije i zatražit ćemo sankcionisanje medijskog provajdera Radija Federacije i urednika/voditelja ove emisije.

Toliko bar možemo.

Muhamed Velić