A+ A A-

Anketa: Francuzi najskloniji zabrani nošenja burke

burka-francuskaFrancuzi su među stanovnicima sedam zemalja u kojima je provedena anketa najskloniji zabrani nošenja burke, koja pokriva cijelo tijelo žene, na nekim javnim mjestima, po rezultatima koje je objavio Financial Times.

Oko 70 posto ispitanih Francuza reklo je da podržava zabranu nošenja burke, a i većina ispitanika u Evropi sklona je donošenju slična zakona u svojoj zemlji. 

Takvu bi zabranu odobrilo 65 posto Španjolaca i 63 posto Talijana, nešto manje Britanaca (57 posto) i Nijemaca (50 posto). U Sjedinjenim Državama tek 33 posto ispitanika podržalo bi takav zakon, a manje od 30 posto u Kini. 

No zato je više od 60 posto Amerikanaca i Britanaca za primjenu skenera za cijelo tijelo u zračnim lukama, kojoj je u Francuskoj, Italiji i Njemačkoj sklona tek tijesna većina. U Španjolskoj tek 46 posto odobrava tu zamisao. 

Anketu je između 3. i 10. februara proveo institut Harris za Financial Times među 7.256 odraslih osoba u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj, SAD-u i Kini, prenijela je Hina.

(Fena)